Startup World Cup Summit vyhlásí nejlepší startup regionu V4 i nejlepší startup Evropy

Soutěžit o 500 000 dolarů investiční ceny budou stovky nejlepších startupů, které byly vybrány z více než 2 000 přihlášených po celém kontinentu. České barvy bude hájit 14 z nich.

Rovnou dva vítězové odejdou 10. dubna ze soutěže SWCSummit, která se bude konat v Kongresovém centru v Praze. Ten první bude šampionem regionálního kola visegrádské čtyřky, druhý pak celoevropskou jedničkou. Vítěz regionálního kola získá automatický postup do evropského finále, které se koná tentýž den, a také postup do světového finále v Silicon Valley. V evropském kole se utká 14 startupů, které se staly regionálními vítězi po celé Evropě, mají tak již zajištěný postup do svého finále, ale z Prahy si vítěz vedle titulu odveze půl milionu dolarů v investici.

  • Celkem 265 startupů se přihlásilo do regionálního kola V4 soutěže Startup World Cup
  • Z těchto startupů již porota vybrala 21 favoritů, které se 9. dubna utkají v prostorách české pobočky Microsoftu o postup do dalšího kola
  • 4 nejlepší z nich se nakonec 10. dubna potkají na pódiu SWCSummit, kde se rozhodne o tom, který z nich postoupí do světového finále Startup World Cup
  • Tento jeden vítězný startup zároveň získá možnost prezentovat svůj startup ještě jednou, tentokrát se ovšem utká se zmiňovanými sedmnácti dalšími regionálními vítězi, a to v tentýž den, před více než 1 500 návštěvníky konference

V celoevropské fázi soutěže se mezi sebou utkají vítězové všech celkem třinácti regionálních kol, včetně kola V4. Porota vybere ze všech pouze jednoho „šampiona kontinentu“, který získá půl milionu amerických dolarů investici. Konkurence je přitom velmi tvrdá – do každého z třinácti regionálních kol se přihlásilo více než sto startupů, výsledný počet finalistů SWCSummitu tak reprezentuje to nejlepší z více než 2000 evropských startupů.

„Těší nás velký zájem, který akce SWCSummit budí, a to nejen na domácí půdě, v rámci visegrádské čtyřky, ale i v celé Evropě. Za tak velkou účastí přitom podle nás stojí mnohem víc než vidina možné výhry v soutěži, která bude v rámci konference probíhat. Je evidentní, že v Evropě roste zájem o propojování v rámci světa inovací – a SWCSummit je letos v rámci starého kontinentu jednou z mála příležitostí, jak čile networkovat mimo obvyklou komfortní zónu jednotlivých států,“ tvrdí Vítek Šubert, spoluzakladatel a CEO startupového inkubátoru UP21, spolupořadatel chystané dubnové akce.

„Je skvělé, že svou účast na SWCSummitu potvrdily jedny z nejlepších ‚seed‘ startupů z evropské scény. Mezi nimi se představí i vítězové regionálních kol soutěže Startup World Cup, kteří inovují postupy léčby zdravotnictví, způsoby navigace i bankovnictví,“ uvádí Václav Pavlečka, CEO společnosti Air Ventures, druhý z pořadatelů SWCSummitu.

Českou republiku bude v regionálním finále V4 reprezentovat celkem čtrnáct startupů z oblastí proptechu (inovace ve správě budov), virtuální reality, IoT (internet věcí), logistiky, zdraví, produktů či e-commerce. Mezi nejznámější jména se řadí například Spaceflow, který se specializuje na digitalizaci komunitního života a služeb v okolí kancelářských budov, či TheGreenistCompany, který přináší komplexní řešení pro zeleň v kancelářských budovách.

V evropském finále se pak nejlepší startup z regionu V4 utká s ostatními dvanácti vítězi regionálních kol v evropském finále o titul šampiona a výhru půl milionu dolarů.

Svou účast na SWCSummitu přislíbily tyto startupy:

  • navigace pro drony Precision Navigation Systems z Estonska,
  • fintech Crassula z Polska,
  • snímače teploty produktů Tag Sensors z Norska,
  • personalizovaný diagnostický nástroj pro boj s rakovinou Amadix ze Španělska,
  • model pro diagnózu autoimunitních onemocnění Altheia Science z Itálie,
  • řešení pro udržitelnost a hospodaření s vodou Mimbly ze Švédska,
  • rentgen kmenů stromů z Finska,
  • online kurzy pro počítačové hráče z Dánska,
  • hlasový vzdělávací program My Buddy z Ruska,
  • rehabilitační nástroj Raccoon z Ukrajiny,
  • 3D tisk implantátů a náhrad axial3D z Irska
  • nástroj pro vývoj software pro IoT z Řecka.

České startupy v TOP21, které se utkají o titul regionálního vítěze V4

Snowfeet – produkty – snowfeetstore.com/
Snowfeet jsou krátké lyže, jen o málo delší než boty. Jízda na nich je kombinací lyžování a bruslení. Jde v podstatě o nový zimní sport, který by se dal nazvat snowskates. Použít se dají jak na sjezdovkách, tak mimo ně.

Lafluence – marketing – lafluence.com
Inovátor v oblasti influencer marketingu, který vytvořil online tech platformu, která propojuje firmy s online tvůrci (Youtubery, Instagramery, bloggery). Umožňuje firmám v několika krocích jednoduše zadat poptávku, vybrat influencery pro spolupráci a následně vytvořit finální dohodu.

SentiSquare – AI – www.sentisquare.com/home
SentiSquare je startup založený v roce 2014 skupinou výzkumných pracovníků. Cílem firmy je vývoj a šíření nejnovějších technologií z oblasti AI a NLP. V současné době se firma zabývá především automatickou analýzou zpětné vazby od zákazníků velkých firem a vývojem NLP služeb na míru. Od původního záměru – analýza marketingového obrazu společnosti – se společnost dostala až ke zpracování celého souboru textové komunikace se zákazníky: e-maily a SMS, sociální sítě až k přepisům hovorů v call centrech a vytváření modelů aktivní komunikace ve formě tzv. chatbotů. Nabízí firmám pracování narůstajícího objemu dat ve formě textových souborů. Zjednodušeně řečeno – SentiSquare je “big data společností v oblasti textu”.

SomniumSpace – virtuální realita – www.somniumspace.com/
Vytváří otevřený a sociálně propojený svět virtuální reality. Umožňuje navíc uživatelům podílet se na jejím vytváření. Nabízí mimo jiné koupi virtuálního pozemku, který může jako platforma sloužit vývojářům k vytváření dalších her a zážitků, ale i firmám k propagaci produktů, služeb a ke vzdělávacím účelům. Lze se tak účastnit událostí, her, či navštěvovat obchody a nespočet dalších věcí.

DOT Glasses – zdraví – www.dotglasses.org
Startup DOT Glasses se zabývá řešením zdravotních problémů spojených se zrakem pomocí univerzálně nastavitelných brýlí. Jejich rámeček navrhnul tak, aby je bylo možné nastavit pro korekci různých zrakových vad a rozličných typů obličeje. Brýle zároveň splňují požadavky na maximální odolnost, minimalizaci nákladů na výrobu a dostupnost pro lidi z rozvojových zemí.

Motionlab – E-commerce – www.motionlab.io
Motionlab je tuzemská cloudová platforma pro tvorbu personalizovaných videí. Nedávno vstoupil na americký trh za podpory agentury CzechInvest si jej vybral Newyorský akcelerátor VentureOut pro svůj tříměsíční intenzivní program.

ALEEGO – drony – aleego.com
Startup ALEEGO používá pilotované drony k rychlé inspekci infrastruktury a její bezpečnosti a efektivity. Pomáhá firmám v oblasti zemědělství, realit, stavitelství, energetiky, průmyslu a obnovitelných zdrojů.

Spaceflow – proptech – spaceflow.io/en
Spaceflow přináší platformu pro digitalizaci využití budov, zlepšení komunitního života a dostupnost služeb v jejich okolí. Aplikace nabízí v základu čtyři klíčové funkce, a to platformu pro komunikaci s vlastníkem budovy, objednávku služeb, zapojení do akcí v budově či okolí a služby sdílení, například spolujízdy z práce. Spaceflow cílí především na vlastníky kancelářských komplexů, rezidencí nebo hotelů tak například umožnuje i snadnější využití vybavení budovy v podobě rezervace společných zasedacích místností, relaxačních zón pro krátkodobou práci, hodin jógy, workshopů a podobně.

Dayswaps – řízení vztahů se zákazníky CRM – dayswaps.com/
Dayswaps pomáhá plánovat směny zaměstnanců na základě jejich preferencí, udržuje přehled o jejich vytížení. Umožňuje sdílet, co se v podniku děje a pomáhá s komunikací v případě změn.

TheGreenestCompany – internet věcí IoT – www.grnst.co/
Přináší komplexní řešení pro zeleň v kancelářských budovách. Automaticky zajišťuje cirkulaci vody, stará se o její správné množství a vše zanáší do jednoduchého systému. Umožňuj rovněž sbírat data o kanceláři, během 14 dnů vyhodnotit na základě změřených údajů ideální kroky k zlepšení pracovního prostředí.

DoDo – logistika – idodo.cz
DoDo je logistická služba, jejíž kurýři dokážou obstarat řadu úkolů, včetně vyzvednutí saka z čistírny, zaběhnutí do lékárny, vyzvednutí objednávky z výdejny e‑shopu nebo bezpečné přepravy zásilky po Praze. Na jejich efektivitu dohlíží tým dispečerů.

PeachPie – data – www.peachpie.io
PeachPie je open sourcový webový nástroj zaměřený na konverzi mezi programovacími jazyky. Dokáže přepsat kód z PHP do .NET, zajišťuje kompatibilitu a funguje mezi různými platformami.

SHIPPANSEE – logistika – www.shippansee.com
SHIPPANSEE je aplikace, která umožňuje levnou přepravu zásilky tím, že propojí lidi, kteří někam cestují a ty, kteří chtějí něco rychle odeslat. Vše zprostředkuje automaticky aplikace, takže není nutné složité dohadování a není nutná ani podpora dispečera. Kurýr navíc není na nikom závislý a může si rozvrhnout práci tak, jak se mu to zrovna hodí.

actijoy – produkty/domácí mazlíčci – www.actijoy.com
Actijoy pomáhá sledovat v jaké kondici je váš pes, v jaké je formě a jak ho udělat ještě šťastnějším. Monitoruje dobu pomocí čipu na obojku, po jakou mazlíček odpočívá, spí či vyvíjí fyzickou aktivitu. Rovněž nabízí misky na jídlo a vodu, které odesílají data do aplikace v telefonu.

Co je Startup World Cup & Summit

Startup World Cup & Summit (SWCSummit) je unikátním spojením dvou nejvýznamnějších startupových konferencí posledních let. Startup World Cup je celosvětová startupová konference a soutěž organizovaná venture kapitálovým fondem Fenox. Vznikla přímo v Silicon Valley s cílem podpořit celosvětové inovace, propojit startupový ekosystém, otevřít dveře talentovaným podnikatelům a identifikovat 20 nejlepších startupových projektů na světě. Vítězové regionálních kol se utkají ve velkém finále přímo v Silicon Valley, ve kterém budou se svými projekty bojovat o investici ve výši 1 milionu dolarů a více.

Startup Summit je pak tradiční konferencí se sedmiletou tradicí, kterou pořádá investiční fond Air Ventures. Historie konference sahá do roku 2012 a vystoupili na ní spíkři z nejznámějších globálních korporací i startupů – od editorů TechCrunche přes šéfy Startupbootcampu, investory ze Silicon Valley, spíkry ze společností jako Tesla nebo SpaceX či Hyperloop Transport Technologies až po zakladatele nadějných startupů jako Kiwi.com a korporátní kapitány, např. Andre Wehrnera ze Škoda Auto nebo Tomáše Budníka z O2. Více informací na www.swcsummit.com


Redakčně upravená tisková zpráva

Doporučujeme