Stát omezí provoz finančních úřadů v desítkách menších měst

Finanční správa omezí v roce 2020 činnost zhruba každého sedmého berního úřadu v Česku. Důvodem je snaha ušetřit stamiliony korun. Některé pobočky budou otevřeny jen dva dny v týdnu, služby pro daňové poplatníky zajistí minimálně dva úředníci.



Finanční správa (FS ČR) zmiňuje, že jde o snahu ušetřit asi 690 milionů korun během pěti let a zvýšit efektivitu FÚ. Rozsah služeb pro občany má zůstat stejný.

Zástupci FS ČR jednali během letošního léta s obcemi, kterých se opatření dotkne. „Po jednání se starosty a starostkami obcí, jichž se týká optimalizace finančních úřadů, jsme dospěli k rozhodnutí, že v prvním pololetí roku 2020 bude v rámci zvýšení efektivity převedeno do optimalizovaného režimu celkem 33 finančních úřadů,“ sdělila FS ČR v tiskové zprávě.

Mnoha starostům se ale rozhodnutí správce dění nelíbí. Ozývá se kritika, že budou omezeny služby v regionech a že se stále více centralizuje státní správa.

Podle původního návrhu šlo o 34 poboček zejména v menších obcích a městech. V tom největším z nich – tedy Litvínově – ale nakonec „berňák“ zachová služby ve stávajícím režimu. Mezi zmíněnou třiatřicítkou jsou například pobočky v Dačicích, Sušici, Stříbře, Tanvaldu, Mariánských lázních, Moravské Třebové, Broumově či Luhačovicích.


„V rámci tohoto opatření nebude zrušeno žádné pracoviště FÚ, pouze budou dále fungovat v rámci tzv. režimu 2+2,“ doplnila Finanční správa v tiskové zprávě.

Znamená to, že minimálně dva úředníci budou lidem poskytovat standardní služby, na které jsou zvyklí, a to ve dvou úředních dnech (v pondělí a ve středu).

„V období podávání daňových přiznání, případně dalších důležitých obdobích po dohodě s příslušným finančním úřadem, je Finanční správa schopna a připravena posílit územní pracoviště tak, aby byly zajištěny plnohodnotné služby zvýšenému počtu daňových poplatníků,“ uklidňuje generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Finanční správa je prý po čase připravena změny vyhodnotit a případně „upravit režim pracoviště.“

Aktuálně je v Česku 201 místních finančních úřadů, z toho třiadvacet už v omezeném režimu 2+2 funguje.

Podle Richterové se Finanční správa se snaží respektovat požadavky veřejnosti, aby orgány státní správy fungovaly efektivně, jejich služby byly dostupné a zaměstnanci adekvátním způsobem vytíženi, nicméně musí hledat i cesty, jak ušetřit na platech i provozních nákladech.

jap
s využitím tiskové zprávy FS

• Témata: Daně a účetnictví
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme