Staví pro obce i zemědělce, vavříny sbírají za kvalitu

I. Kamenická stavební a obchodní firma působí na trhu již čtvrt století. Z regionu vyrostla až do české metropole. Letos se prosadila mezi finalisty soutěže Ocenění českých lídrů.



Foto: I. Kamenická stavební a obchodní firmaČtvrt století na trhu si letos připomíná I. Kamenická stavební a obchodní firma. Společnost vznikla v roce 1994, impuls k jejímu vzniku přišel jen krátce předtím.

„Na podzim roku 1993 jsme se spolu s dalšími třemi kolegy rozhodli, že založíme malou stavební firmu. Vycházeli jsme z toho, že každý z nás má určité zkušenosti ve stavebním oboru – buď přímo s realizací, nebo s projektováním, či se stavebními stroji a mechanizací,“ vzpomíná generální ředitel společnosti Pavel Drbal.

Výhodou podle něj bylo, že se všichni společníci znali ještě před založením firmy. „Náš věkový rozdíl jsou pouhé tři roky, jsme tedy stejná generace, navíc všichni pocházíme buď přímo z Kamenice nad Lipou, nebo z okolních obcí v okruhu do dvaceti kilometrů,“ popisuje Pavel Drbal.

Firma sídlící na Vysočině začínala podobně, jako řada firem v té době. „Nejtěžší na začátku každého podnikání je vytvořit si stálé portfolio spokojených zákazníků, kteří se k vám budou vracet. Jinak tomu nebylo ani u nás. Začínalo se přes známé, kteří nás pak doporučovali dál, a postupem času jsme se vyprofilovali ve spolehlivou stavební firmu v našem regionu. Na dobrých základech začala expanze do dalších regionů,“ pokračuje Pavel Drbal.

Převážnou část zákazníků společnosti tvoří právnické osoby ať už z veřejného nebo soukromého sektoru. Nejčastěji obce a zemědělská družstva z regionu. Dalšími významnými zákazníky jsou developeři z oblasti logistiky a retailu.

Krizi stavebnictví zvládli

Foto: I. Kamenická stavební a obchodní firmaDlouhodobý úspěch na trhu by nebyl pro firmu možný bez výborných vztahů s klienty. „Jednoznačně klademe důraz na individuální přístup k novým zákazníkům, současně však budujeme i dlouhodobou spolupráci s dosavadními klienty. Daří se nám opakovaně realizovat stavby pro určitý okruh zákazníků z předcházejících období například tím, že jim nabízíme výhodnější obchodní podmínky z hlediska splatnosti faktur a podobně,“ popisuje Pavel Drbal recept na úspěch.

Firmě se podařilo zvládnout také nástup ekonomické krize po roce 2008, která v tuzemsku výrazně zasáhla právě stavebnictví. „Snížení poptávky v oblasti bytových a občanských staveb jsme nahradili zakázkami jiného charakteru, například výstavbou kanalizací pro obce nebo realizacemi bioplynových stanic pro zemědělce. Naší výhodou je, že nejsme specializováni na úzký segment v oboru, ale umíme se přizpůsobit požadavkům zákazníka a reagovat na různé typy zakázek,“ zmiňuje Pavel Drbal.

Od roku 1999 má společnost pobočku v Jindřichově Hradci, od roku 2014 v Praze-Záběhlicích. Udržet stejnou kvalitu na různých místech velmi vzdálených od sídla firmy podle jejího generálního ředitele není pro firmu problém. „Ve stavebnictví prakticky veškerá produkce vzniká mimo sídlo firmy, takže jestli máte stavbu 5 kilometrů nebo 100 kilometrů od sídla není žádný zásadní rozdíl. Proto také je možné působit po celé republice. Pro regionální partnery máme kanceláře v Kamenici nad Lipou a Jindřichově Hradci, pro Prahu a okolí a celorepublikově působící partnery jsme zřídili pobočku v Záběhlicích na Praze 10,“ popisuje Pavel Drbal.

Stejně jako v letech 2016 a 2017 společnost za loňský rok dosáhla obratu mezi 600 a 700 miliony korun. Počet zaměstnanců se za posledních pět let pohybuje mezi 120 a 140.

Složitá legislativa i byrokracie

Foto: I. Kamenická stavební a obchodní firmaJako další české firmy se potýká i stavební společnost z Kamenice s řadou obtíží tuzemského podnikatelského prostředí. Patří mezi ně i nárůst administrativy. „V posledních letech přibývá byrokracie. Úřady jsou čím dál více alibističtější a na vše potřebují papír. Na druhou stranu divoká 90. léta také nebyla ideální pro poctivé podnikatele,“ porovnává Pavel Drbal.

Společnost se musí vyrovnat i s nedostatkem lidí na trhu práce. „Tento problém je napříč všemi obory stavebnictví. My čerpáme z našich dlouhodobých zaměstnanců, kterým se snažíme zajistit co nejlepší pracovní podmínky, aby neodcházeli ke konkurenci. Bohužel bychom zaměstnanců potřebovali více, ale raději zakázku odmítneme z kapacitních důvodů než zběsile najímat další a další pracovníky, kteří nejsou vyzkoušeni, a v příštích letech bychom pro ně těžko hledali uplatnění,“ konstatuje Pavel Drbal.

Firmám z oboru navíc řadu let komplikuje život složitá legislativa a nedokonalý stavební zákon. „Nejhorší je asi to, že sami úředníci nevědí, jak se zákonem pracovat a každý úřad si ho vykládá po svém. Úřady se s některými situacemi potkávají poprvé a raději si nechávají zpracovat právní analýzy a povolovací proces se neustále prodlužuje. Nyní máme podepsanou velkou zakázku, kde mělo být stavební povolení na začátku března, ale zatím se bohužel neustále přerušuje a obnovuje stavební řízení a konec je v nedohlednu. To nám působí velké problémy zejména s rezervováním výrobních kapacit,“ uzavírá Pavel Drbal.

Dalibor Dostál

Kamenická stavební a obchodní firma v kostce

Společnost I. Kamenická stavební a obchodní firma vznikla v roce 1994. Zabývá se realizací různých typů staveb – od bytových přes občanské, průmyslové a zemědělské až po dopravní a vodohospodářské. Doplňkovými činnostmi jsou prodej stavebních materiálů, nákladní automobilová doprava a opravy silničních vozidel. V minulosti získala řadu ocenění, například první místo v soutěži Štiky českého byznysu v roce 2012 nebo Cena hejtmana Stavba Vysočiny 2010. Letos se prosadila mezi finalisty soutěže Ocenění českých lídrů.

• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme