Staví s náskokem dvou desetiletí. Společnost JRD vsadila na energetické úspory

Nízkoenergetický standard firma nepromítá do konečných cen, ty jsou stejné jako u konkurenčních projektů v dané lokalitě. Vývoj podle zakladatele společnosti Jana Řežába směřuje k energeticky pasivním bytům a objektům.



Foto: JRDKdyž Jan Řežáb v roce 2003 založil developerskou společnost JRD, vsadil na propojení moderních technologií, ekologického přístupu a omezení energetické náročnosti staveb při jejich realizaci i provozu. Jeho společnost tak od začátku staví energeticky úsporné byty.

Přitom evropská legislativa předepisuje stavbu energeticky úsporných budov až od ledna roku 2020. Společnost JRD tak získala před většinou své konkurence náskok téměř dvou desetiletí. Proč se pustili do projektů ohleduplných k životnímu prostředí s takovým předstihem? „Z přesvědčení. Již na vysoké škole jsem chtěl realizovat energeticky úsporné domy, nicméně v té době tento obor neexistoval. Takže zhruba čtvrtý rok po škole jsem již koupil první pozemek a postupně od domu se třemi byty rozvinul energeticky úsporný development až do současných měřítek,“ vysvětluje Jan Řežáb.

Zelené stavění

Jan Řežáb, zakladatel JRD. Foto: JRDEkologický punc tak měly již první objekty postavené JRD v letech 2003 až 2006. Pražské projekty ve Velké Chuchli a v Štěrboholech byly prvními stavbami s byty s teplovzdušným vytápěním a rekuperací tepla v České republice v komerční sféře. Druhý z těchto objektů měl navíc střešní fotovoltaickou instalaci.

V letech 2004 až 2008 společnost postavila moderní nízkoenergetické třípodlažní bytové Viladomy Dolní Měcholupy s celkem 18 byty. V roce 2009 dokončila developerský projekt Rezidence Dolní Měcholupy pro 43 rodin. I při výstavbě dalších projektů byly využity nové technologie, fotovoltaická střešní instalace a vznikl i takzvaný energeticky plusový byt.

Lepší energetický standard obvykle znamená i vyšší náklady. V JRD však zvolili jiný přístup. I díky tomu zakladatel společnosti věří, že se sázka na ohleduplnost k životnímu prostředí dlouhodobě vrátí. „Finální cena našich bytů je stejná jako od konkurence v dané lokalitě. To znamená náklady na vyšší environmentální a energetický standard jdou za námi a nepromítáme je do cen. Věřím totiž, že takovýmto způsobem by se stavět mělo, pokud to je to jen trochu ekonomicky možné,“ podotýká Jan Řežáb.

Zdravotní i ekonomické výhody

Foto: JRDPřednosti nízkoenergetického bydlení jsou podle něj nejenom ekonomické, ale i zdravotní. „Výhody pro uživatele jsou zejména ve zdravotní oblasti a vyšším komfortu bydlení způsobeném především neustálým přísunem čerstvého filtrovaného vzduchu, tichem v interiéru a stabilnější teplotou. Díky nízké spotřebě energií na vytápění a částečnému použití obnovitelných zdrojů pro ohřev teplé užitkové vody a dalšími opatřeními jsou provozní náklady samozřejmě nižší,“ vypočítává Jan Řežáb.

To, že model ekologicky orientovaného podnikání může být ekonomicky udržitelný, ukazují i výsledky společnosti za rok 2018. Minulý rok v JRD uzavřeli s patnáctiprocentním nárůstem tržeb oproti roku 2017. Firmě se podařilo prodat 96 bytů a 9 komerčních prostor v celkové hodnotě 604 milionů korun a získat pravomocné územní rozhodnutí pro osm projektů. Letos plánují prodat až 180 nových bytů v celkové hodnotě přes 900 milionů korun.

Až začne v lednu 2020 platit legislativa EU nařizující nízkoenergetický standard pro všechny nově stavěné budovy, nebude to pro JRD znamenat žádnou změnu. Z hlediska celospolečenského dopadu vítám toto zpřísnění norem. Dnes je již energetická úroveň našich projektů o hodně vyšší než tyto požadavky. Pro dokreslení: tuto směrnici splňují všechny naše projekty již od toho prvního tedy od roku 2000.“ zmiňuje Jan Řežáb.

Směr pasivní bydlení

Foto: JRDZpřísňování energetické legislativy pro budovy by podle něj mělo dál pokračovat. „Z našeho pohledu dává smysl požadovat zpřísnění energetických parametrů budov až na úroveň energeticky pasivní. My již několik let téměř všechny projekty jako energeticky pasivní realizujeme. Pro JRD je již vysoká energetická úspornost budov standardem, . byl bych rád, aby se energeticky pasivní výstavba stala standardem obecným,“ zdůrazňuje Jan Řežáb.

V letošním roce společnost plánuje zahájit stavební práce na dalších pěti projektech. „U všech projektů, které nabídnou až 400 bytů, opět cílíme na energeticky pasivní standard, který charakterizuje zdravé vnitřní prostředí, šetrnost k životnímu prostředí a nízká spotřeba energií. V řadě z nich se navíc chystáme umístit i zajímavé environmentální prvky, například přípravu k instalaci nabíjecí stanice pro elektromobily, chytré lavičky na solární energii nebo budky pro rorýse obecného vestavěné přímo do izolace objektu,“ plánuje Jan Řežáb.

Spolupráce s vědci

Další zkvalitnění bydlení by měla přinést také spolupráce s pražskou ČVUT v Praze. Na půdě vysoké školy iniciovala společnost JRD vznik pracovních skupin Decibel a Vzduch, které se zaměřují na zvyšování kvality dvou důležitých parametrů vnitřního prostředí.

Jejich výzkumy již přinesly první opatření, která povedou k zlepšení akustické pohody v interiérech a k optimálnímu nastavení vzduchotechnických systémů. Developer věří, že jejich uvedení do praxe a vzájemné sdílení přispěje k ještě rychlejšímu rozvoji výstavby kvalitních a zdravých bytů v České republice. „Šíření osvěty o bydlení, které skýtá mnoho výhod pro lidské zdraví a ochranu životního prostředí, považujeme za velmi důležité. Proto letos plánujeme i další prohloubení spolupráce s odbornými asociacemi, jako je Česká rada pro šetrné budovy,“ uzavírá Jan Řežáb.

Dalibor Dostál

Společnost JRD v kostce

Firmu JRD založil v roce 2003 Jan Řežáb. Jako první developer v České republice se zaměřila na výstavbu nízkoenergetických a pasivních bytových domů a v současné době je na tomto trhu lídrem. Díky růstu objemu zrealizovaných prodejů se posunula do první desítky nejsilnějších rezidenčních developerů. Získala řadu ocenění, například v mezinárodní soutěži moderních stavebních projektů s výjimečnou energetickou, konstrukční a architektonickou hodnotou Building Efficiency Awards (BEFFA) nebo v soutěžích Fasáda roku, Best of Realty – Nejlepší z realit, E.ON Energy Globe Award a Český energetický a ekologický projekt roku. JRD zrealizovala již 20 developerských projektů. Společnost nedávno představila svůj první mimopražský projekt Touškovský háj v Plzeňském kraji a vstoupila do Asociace developerů. I díky projektům společnosti JRD je Česko světovou velmocí ve stavbě pasivních domů. Z celkového počtu ve světě postavených pasivních bytů a domů jich na Česko připadá celých osm procent. 

Doporučujeme