Stockholm je nejlevnější skandinávskou metropolí pro zahraniční pracovníky

Mysleli jste si, že je život ve Stockholmu neúměrně nákladný? Ve srovnání s ostatními městy nikoli.

Podle nejnovějších statistik je Stockholm nejlevnějším hlavním městem ze severských zemí pro zahraniční pracovníky. Švédské hlavní město se propadlo z osmdesátého devátého místa na sto dvacáté sedmé, pokud se týká životních nákladů pro zahraniční pracovníky. Uvedl to finanční server Mercer, který letos připravil již dvacáté páté vydání srovnání životních podmínek pro pracovníky v zahraničí. Tento posun je částečně způsoben oslabování švédské měny.

Stockholm je také nejlevnější severskou metropolí pro pracovníky, kteří tam trvale žijí. Dánská Kodaň, která je na seznamu na dvacátém místě, je nejdražší severskou zemí, přičemž nejdražší zemí pro cizince s trvalým pobytem zůstává podle server Mercer Hong-Kong.

Ostatní severská hlavní města jsou Oslo (61) a Helsinky (65). Islandský Reykjavík se v hodnocení neobjevil. Městem s nejdražšími životními podmínkami v Evropě je Curych, jediné evropské město, které se na pátém místě řadí mezi deset nejdražších destinací.

Server Mercer posuzoval celkem 500 měst a v úvahu bylo bráno vice než 200 jako např. náklady na bydlení, vybavení domácnosti, potravin, dopravu, oblečení či zábavu.

Top 10 nejdražších měst na světě:

  1. Hong Kong
  2. Tokyo
  3. Singapore
  4. Soul
  5. Curych
  6. Šanghaj
  7. Azkaban
  8. Peking
  9. New York City
  10. Šen-zen

Pokud se týká českých exportérů, životní náklady by měly brát v potaz především ty firmy, které uvažují o založení pobočky na severu Evropy. Švédsku, Dánsko a Finsko jsou členy Evropské Unie, a Norsko má s dalšími zeměmi Evropy celní unii. Kolektiv zaměstnanců CzechTrade Stockholm je připraven českým exportérům pomoci v jejich aktivitách na severském trhu.

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: The Local Sweden.
Foto: Fredrik Sandberg/TT¨+ Archiv CzechTrade

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme