Svaz průmyslu předal vládě 15 požadavků, které má vyřešit do konce svého volebního období

Na letošním Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR vyzvali zástupci zaměstnavatelů vládu premiéra Andreje Babiše, aby ve zbývajících dvou letech svého funkčního období splnila 15 klíčových požadavků, které usnadní českým firmám život. Podniky chtějí uspět v mezinárodní konkurenci a potřebují veškerou energii vložit do zlepšování své výkonnosti a ne do souboje s narůstající státní byrokracií nebo novými překážkami v podnikání.



Příští dva roky výrazně ovlivní, jestli se českým firmám bude dařit a jestli budou mít vhodné podmínky pro další rozvoj svého podnikání. Proto Svaz průmyslu a dopravy ČR předal na svém Sněmu pořádaném tradičně u příležitosti Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně premiérovi Andreji Babišovi 15 konkrétních výzev, které jeho vláda musí do konce svého funkčního období dokončit (45 kB). Tyto úkoly sahají od zjednodušení stavebního práva, přes rozvoj nízkoemisní dopravy a energetiky, až po pružný trh práce, účinnou podporu exportu, kvalitní vzdělávací systém a budování digitální ekonomiky.

„Tím, že se vláda Andreje Babiše stabilizovala, skončily politické boje o státní rozpočet, má kabinet konečně šanci dotáhnout rozjeté projekty, které výrazně usnadní život českým podnikatelům. Typickým příkladem je příprava nového stavebního zákona. Chceme, aby zákon začal platit od začátku roku 2021 a zajistil, že firmám bude stačit jedno povolení od jednoho úřadu. Premiér musí osobně garantovat, že se to stihne. Není možné, aby Česká republika byla v délce a složitosti stavebního řízení až na 156. místě na světě, jak ukazuje žebříček Světové banky Doing Business,“ apeluje na vládu Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Vláda má nyní v rukách klíč k budoucí prosperitě. V energetice musí ještě letos rozhodnout, jak bude Česko plnit evropské klimatické a energetické cíle do roku 2030. Nesmí se stát, že zvolí takové řešení, které neúměrně zatíží průmysl dalšími náklady, a zkomplikuje tak českým podnikům soutěž na světovém trhu.

Zlepšit se musí fungování trhu práce. „Stát měl už dávno začít připravovat trh práce na očekávaný rozmach technologií označovaných jako Průmysl 4.0 a na nevyhnutelné demografické změny. To znamená nejen zlepšit práci Úřadu práce s uchazeči o zaměstnání, ale také vytvořit a zajistit financování funkčního systému celoživotního vzdělávání, do něhož budou aktivně zapojeny také firmy. V budoucnu se nesmí opakovat situace z posledních let, kdy na trhu práce podniky nemohou najít zaměstnance s požadovanou kvalifikací,“ dodává Jaroslav Hanák.

Trendu digitální transformace se musí přizpůsobit i stát 

České firmy už začaly se svou digitální transformací. Letošní průzkum Svazu průmyslu a dopravy ukázal, že podniky investují do technologií Průmyslu 4.0, protože jim umožní získat náskok před konkurencí a zvyšovat přidanou hodnotu své výroby. Skoro polovina firem chce tyto investice v příštích pěti letech ještě zvýšit.

Tomuto trendu se musí přizpůsobit i stát. „Česká republika má ambici zařadit se v oblasti inovací, digitalizace a robotizace mezi nejpokrokovější země na světě. Je správné, že si stát ve svých strategiích udělal představu, jaké Česko v budoucnosti chceme a jakými cestami toho dosáhnout. Teď se ale musí soustředit na to, jak převést tyto dobré nápady do reality. Zatímco stát sepisoval strategie, propadlo se Česko ve světovém žebříčku digitální konkurenceschopnosti, které sestavuje švýcarský institut IMD, z loňské 33. pozice na letošní 37. místo,“ uvádí Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR jako největší a nejsilnější hlas českých podnikatelů je připraven vládě s potřebnými kroky pro zlepšení podnikatelského prostředí pomoci. Za rok ale vystaví vládě účet, jak se jí daří předložených 15 úkolů průběžně plnit.

„Sněm Svazu průmyslu a dopravy je tradiční a naprosto klíčová byznysová akce během MSV. Spousta témat včetně inovací. Nikdo pro jejich podporu neudělal tolik jako my. Udělali jsme velmi odvážnou Inovační strategii, kterou skutečně realizujeme. Není týden, kdy bychom nezaváděli něco nového, dobýváme 5G, propojili jsme vědu a byznys. Výzkum řídíme, pouze ho nemonitorujeme. Tématem témat přitom je a bude energetika. Pokud teď nenastavíme správně energetický mix, další generace na to doplatí. Spousta práce, s dopadem na všechny,“ uzavírá Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu.

• Témata: Konkurenceschopnost

Doporučujeme