Svedbank má problémy s podezřením na praní špinavých peněz

Podle informací švédské televize UppdragGranskning se švédská banka Swedbank dostala do skandálu praní špinavých peněz. Jedna ze čtyř největších švédských bank- Swedbank byla spojena se skandálem praní špinavých peněz v dánské bance Danske Bank.
Televizní program odkazuje na „velké množství utajovaných dokumentů“, které podrobně popisují vzájemné vztahy mezi bankami Swedbank a Danske Bank a tvrdí, že mezi podezřelými účty v obou bankách bylo během období téměř deseti let vyměněno celkem 40 miliard SEK.
UppdragGranskning uvádí, že při analýze údajů reportéři našli 50 zákazníků Swedbank, „kteří vykazují několik rizikových indikátorů a jsou podezřelí v praní špinavých peněz“.
Ve Švédsku tyto informace vzbudily veliký ohlas, protože etika skandinávského podnikání si zakládá na tom, že se místní podnikatelé chovají vždy a za všech okolností v rámci pravidel a hrají fair hru. Nicméně se zdá, že aféra pravděpodobně existenci banky neohrozí.
Největší švédskou bankou je SEB – Skandinaviska Enskilda Banken AB. Pokud se týká českých podnikatelů, kancelář CzechTrade Stockholm doporučuje využívat služeb právě této banky, ať již pro firemní účty, či pro soukromé transakce. Banka též poskytuje pojišťovací operace.


  • Země: SE – Švédsko
  • Datum zveřejnění: 06.03.2019

S využitím zdroje Dave Russel a Sverige Radio zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční  kanceláře CzechTrade Stockholm.

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme