Švédská automobilka Volvo podepsala kontrakty na dodávky elektrických baterií z Asie

Strategie Volvo je zaměřit se na výrobu a prodej elektromobilů s cílem zvýšit podíl jejich prodejů na celkových tržbách až na polovinu do roku 2025. Velkým krokem v tomto plánu je dodávka speciálních elektrobaterií.

Ve Švédsku provozovaná automobilka Volvo, kterou vlastní čínská společnost Geely, podepsala kontrakty se dvěma asijskými společnostmi na dodávky lithium ion baterií pro svá elektrická vozidla.

Kontrakty s čínskou a korejskou skupinou CATL, respektive LG Chem, což jsou dvě přední firmy v tomto oboru.,“Představují důležitý krok pro realizace ambiciózní strategie automobilky Volvo na elektrifikaci vozidel,” uvedla automobilka ve svém prohlášení.

Volvo Cars začala nabízet na trhu pouze hybrid a elektrické verze vozidel na nových modelech od roku 2019 a má za cíl zvýšit podíl těchto vozidel na celkových prodejích automobilky na vice než polovinu do roku 2025.

Společnost prodala v loňském roce 642 000 vozidel.

“Budoucnost Volvo Cars je v elektřině a jsme plně soustředěni na přechod od spalovacích motorů,” uvedl generální ředitel automobilky Håkan Samuelsson v prohlášení.

Současné podpisy smluv s CTAL a LG Chem demonstrují, jak dosáhneme našich ambiciózních plánů ve výrobě elektrických vozidel.

Automobilka Volvo Cars uvedla, že očekává, že první linku na výrobu baterií, které se budou montovat v Belgii, bude dokončena a uvedena do provozu do konce tohoto roku a jako první plně elektrické vozidlo Volvo bude vyroben malý SUV vůz XC40.

V aktivitách český exportérů v automobilovém průmysle je připravena pomoci kancelář CzechTrade ve Stockholmu, o čemž svědčí i na září tohoto roku připravená akce „Sourcong Days“ na dodavatele plechů právě pro automobilku Volvo.

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: Negar Sabaghzadeh, The Local Sweden.
Foto: AP Photo/Keystone, Sandro Campardo, a vlastní archive CzechTrade

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme