Švédská ekonomika se ve druhém čtvrtletí 2019 neočekávaně propadla

Švédské HDP během druhého čtvrtletí tohoto roku kleslo o 0,1 procenta v porovnání se stejným časovým úsekem roku 2018.

Jak ukázala statistická data ve druhém čtvrtletí roku 2019, švédská ekonomika vykázala neočekávaný propad oproti stejnému období v roce 2018. Hrubé odhady ekonomických dat byly slabší, než se očekávalo, a současně nastal větší propad investic, než předpovídala většina ekonomických expertů.

HDP se ve druhém čtvrtletí propadlo o 0,1 procenta oproti stejnému období minulého roku, což ukázala čísla poskytnutá Švédským statistickým úřadem na konci července. Podle dat byl růst HDP pouhých 1,4 procent oproti predikovanému 1,8 procentnímu růstu. Švédská koruna ztratila okolo pěti švédských centů jak oproti dolaru, tak i euru. Dopad toho poklesu mohl být vidět na chování švédských residentů, kteří letos o prázdninách raději upřednostnili dovolenou doma před pobytem v zahraničí.

A tržní úrokové sazby přitom stále klesají, když úroková sazba Švédské centrální banky klesla na rekordních -0,1 procenta. “Naděje, že letos uvidíme slušný růst švédské ekonomiky, byla založena na predikci toho, že výsledky ekonomiky ve druhém čtvrtletí budou dobré,” řekl Olle Holmgren, ekonom švédské největší komerční banky SEB.

Švédská centrální banka Riksbank predikovala 0,1 procentní růst oproti prvnímu čtvrtletí a 1,8 procentní roční nárůst. Ekonomičtí experty banky Nordea předvídali 0,2 procent a 1,9 ročně, a experti bank SEB dokonce růst 0,4 za druhé čtvrtletí a 2,1 celkově. “Vypadá to, že ekonomika jde nahoru velice pomalu. To je varovný signál pro celé švédské hospodářství. Čísla potvrzují, že ekonomický růst se zpomalil,” uvedl Holmgren a dodal, že se tak děje mnohem rychleji a prudčeji, než očekávali.

Zpomalení švédské ekonomiky a především stálé oslabování švédské měny je i aspektem, který musí brát na zřeteli čeští exportéři při dodávkách do Švédska. Kancelář CzechTrade Stockholm je připravena řešit individuální témata při vstupu na švédský trh s českými firmami.

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: The Local Sweden.
Foto: Christine Olsson / SCANPIX/TT a archive CzechTrade

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme