Švédská koruna se dostala na nejnižší hodnotu vůči americkému dolaru za 16 let

Pokles švédské koruny na nejhorší úroveň oproti americkému dolaru za posladních 16 let vyvolalo obavy, že Švédská centrální banka nebude moci brzy vrátit negativní repo-sazbu na pozitivní úroveň.


  • Země: SE – Švédsko
  • Datum zveřejnění: 06.03.2019

Švédská koruna utrpěla těžké porážky, když švédská statistika oznámila, že v lednu švédská míra inflace (CPIF) klesla o 2,0 procenta z 2,2 procenta, což je výrazně pod prognózou centrální banky, která předcházející měsícem očekávala, že míra inflace se dostane na úroveň 2,4 %. Koruna při okamžitém oslábení a přišla o 9,41 proti americkému dolaru a 10,61 proti euru během odpoledního obchodování. Investoři to viděli jako signál, že Švédsko nebude moci brzy zvyšovat své výpůjční náklady.

„Je to reakce na skutečnost, že pro centrální banku bude velmi těžké zvýšit repo sazbu k podzimu,“ prohlásila švédskému deníku Dagens Nyheter hlavní ekonomka společnosti Nordea Annika Winsth.

Údaje o inflaci způsobily zpomalení maloobchodních prodejů v lednu a propad důvěry švédských spotřebitelů.
„Jsme ve spirále, ve které všechny výhody, které jsme si užívali, když na tom bylo Švédsko lépe než jiné země, jsou zničeny a pak následuje inflace, která má za následek horší ukazatele, než se očekávalo. Centrální banka signalizuje, že repo sazba se může zvýšit, ale to bude trvat chvíli, a trh si myslí, že je třeba ještě více času,“ řekla Winsth.

Oslabující švédská měna má vliv i na dovoz výrobků ze zahraničí a čeští podnikatelé s tím musí počítat.

Agentura CzechTrade má ve Švédsku svoji kancelář ve Stockholmu a její personál je vždy ochoten být nápomocný por řešení šitá na míru českým exportérům.

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: The Local SE

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme