Svět zavádí síť 5G, francouzský manažer nabízí 0G. Prý ušetří peníze i energii

V Německu před pár dny skončila aukce pro dodavatele vybudování mobilní sítě 5G, v Česku se má začít příští rok. Šéf francouzské firmy Sigfox Ludovic Le Moan nicméně hovoří o výhodách sítě 0G, jež je energeticky i finančně méně náročná. I když pojme málo dat, je pro velkou část jednoduchých zařízení plně dostačující.



Celý svět se připravuje na nástup páté generace mobilní sítě 5G, francouzská firma Sigfox ale věří mobilní síti, kterou označuje jako nultou generaci G0. Ludovic Le Moan, generální ředitel firmy, jež buduje síť pro nízkoenergetická zařízení, spoléhá na efektivní pojetí sítě, která nemůže soutěžit v rychlosti připojení, ale v ceně a energetické náročnosti. „Je to jedna z největších příležitostí pro Evropu. Chceme vytvořit globální telekomunikační síť,“ řekl pro deník Handelsblatt.

Budování nízkofrekvenční sítě nevyžaduje, aby si provozovatelé kupovali nové frekvence za velké peníze, jako je tomu v případě sítě 5G. V Německu mobilní operátoři zaplatili 6,5 miliardy eur (166 miliard korun), v Česku se počítá s výnosem okolo 8 miliard korun.

Síť Sigfox používá nízké kmitočty, na kterých funguje například ovládání centrálního zamykání aut, sluchátka nebo bezdrátová lokální počítačová síť WLAN. Le Moan společně s Christophem Fourtetem založil firmu v roce 2009, síť provozuje už v 60 zemích světa, včetně Česka. Zde ji zajišťuje společnost SimpleCell Networks.
 
Od investorů Sigfox získal přes 300 milionů eur (7,7 miliardy korun). Mezi výhody patří i to, že zařízením stačí malá baterie, jež vydrží několik let a není potřeba ji často měnit. Nevýhodou je malý datový tok.

To ale není pro mnoho zařízení vůbec potřeba, zdůraznil Le Moan. Například chytrá pračka nebo odpadkový koš nepotřebuje přenášet video. Cílem je levné propojení mnoha drobných spotřebičů, například detektorů kouře. Různých senzorů v rámci projektů chytrých měst mohou být až miliardy.
 
V tomto sektoru ale chtějí uspět i velké telekomunikační firmy. Například dceřiná firma Deutsche Telekomu T-Systems. Její ředitel Adel Al-Saleh tvrdí, že brzy budou umět propojit vše se vším.

Velcí operátoři si budují vlastní úzkopásmové sítě a mohou Sigfox z trhu vytlačit. Le Moan nicméně spoléhá na spolupráci s ostatními. Jejich technologie je už přístupná pro oblast, kde žije jedna miliarda lidí. Připojeno je zatím šest milionů zařízení.

Se Sigfoxem spolupracuje například speditérská firma Dachser, energetický koncern Total nebo výrobce pneumatik Michelin. Výhodou sítě je odolnost proti rušení a nízká pravděpodobnost zneužití dat.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Evropa | Francie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme