Světová vinařská soutěž míří ze Švýcarska na Moravu

Jihomoravský kraj se v příštím roce stane hostitelem 27. ročníku prestižní vinařské soutěže Concours Mondial de Bruxelles. Ve švýcarském Aiglé, kde se letošní vinařské klání uskutečnilo, to počátkem května za přítomnosti české delegace vedené hejtmanem Jihomoravského kraje Bohuslavem Šimkem oznámili pořadatelé soutěže.



Příští klání se uskuteční v Brně ve dnech od 30. dubna do 3. května 2020 a Jihomoravský kraj tak získá unikátní příležitost znovu představit Česko a jižní Moravu jako region s více než dvoutisíciletou tradicí produkce vína. Hlavními organizátory přehlídky se stane Národní vinařské centrum ve Valticích, partnery akce budou kromě kraje například Svaz vinařů ČR, Ministerstvo zemědělství ČR, Vinařský fond ČR, město Brno, Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava nebo Veletrhy Brno.

Za Velvyslanectví ČR ve Švýcarsku poděkovala organizátorům letošní přehlídky chargé d’affaires Irena Valentová. Ta připomněla, že se česká a moravská vína díky své kvalitě těší stále větší oblibě nejen doma, ale i v zahraničí, což dokazuje i fakt, že v loňském ročníku soutěže získala ČR 35 medailí. Česko se Concours Mondial de Bruxelles účastní od samého počátku v roce 1994. Letos zde soutěžilo 142 vín z Čech a Moravy, což je o pětinu více než v předchozím roce.

V Aiglé se na závěr letošního ročníku Concours Mondial de Bruxelles Česko představilo jako příští hostitelské země. Prezentaci završila ochutnávka tradičních českých jídel, degustace českých a moravských vín speciálně vybraných pro tuto příležitost a poslech cimbálové muziky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bernu (Švýcarsko). Autor: Zdeněk Eliáš, ekonomický diplomat.

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme