Sýr bez kapky mléka. Inspirací pro veganské pochoutky byla Kanada

Pro rozjezd výroby v začínajícím startupu Alexýr získala Alexandra Šulcová peníze díky podpoře veřejnosti na crowdfundingovém portálu. Díky podnikatelskému inkubátoru pak získala odběratele i mezi velkými firmami.

Vegmelín, veganský sýr od společnosti Alexýr. Foto: sabi_pollenDát si kousek uleželého sýra patří pro gurmány mezi vytříbené chuťové zážitky. Jenže co když jsou nejen vegetariány, ale i vegany? A odmítají jakékoliv živočišné produkty? Právě pro ně začala Alexandra Šulcová se svým startupem Alexýr vytvářet originální veganské sýry.

„S myšlenkou výroby veganských sýrů jsem si začala pohrávat po mém návratu ze studijního pobytu v Kanadě, kde jsem měla možnost ochutnat z široké nabídky veganských sýrů. Kdyby jen ochutnat, stala jsem se na nich doslova závislá a po návratu jsem začala vyhledávat a testovat recepty veganských sýrů, jelikož nabídka v ČR byla v té době neuspokojivá,“ vzpomíná Alexandra Šulcová.

Pochoutka z kešu oříšků

Jak se jí podařilo obejít obvyklou rovnici, že sýr rovná se mléko? „Alexýry se vyrábí z kešu ořechů, které se prokázaly jako nejvíce vyhovující rostlinná surovina díky svým chuťovým a zrajícím vlastnostem. Od ostatních rostlinných alternativ sýrů, které jsou složeny převážně z kokosového tuku a škrobu, se Alexýry liší ve své vysoké výživové hodnotě a velkém množství obsažených vitamínů a minerálů,“ popisuje Alexandra Šulcová.

Alexandra Šulcová, zakladatelka startupu Alexýr. Foto: AlexýrSe získáním peněz na rozjezd podnikání jí pomohla kampaň na crowdunfingovém portálu HitHit.cz. „Příprava a propagace kampaně stály značné úsilí, nicméně jejímu úspěchu vděčím zejména nápomocné veganské komunitě, která vstup nového a velmi žádaného veganského produktu na trh velmi podpořila. Po uspořádání několika termínů s ochutnávkami v různých městech České republiky okamžitě došlo k dosažení cílové částky a nakonec se vybralo o 28 procent více,“ pochvaluje si Alexandra Šulcová.

Zvládnout kampaň přitom nebylo jednoduché. „Po oslavě dosažení cílové částky přede mnou stál úkol vyrobit a rozdistribuovat téměř čtyři tisíce kusů Alexýrů do různých měst ČR. Na obtížnost realizace projektu měla vliv relativně krátká trvanlivost Alexýrů, časově náročný výrobní proces, a v neposlední řadě nutnost skloubit tyto aktivity se školou. Nicméně jsem si z realizace kampaně vzala mnoho poznatků a zkušeností, z kterých budu těžit při dalším rozvoji projektu,“ dodává zakladatelka Alexýru.

Další druhy po stabilizaci výroby

Výroba začala s osmi druhy veganských sýrů nejen s originální chutí, ale i názvy jako Vegmelín, Česnekýr nebo Ohnivýr. Současný sortiment tvoří hlavně nejoblíbenější plísňové druhy. „Určitě nezůstane jen u nich a jakmile dojde ke stabilizaci projektu, budeme vyvíjet více druhů a příchutí sýrů. Každopádně chci ale zůstat u zrajících gurmánských alternativ sýrů, jelikož to je něco, co v České republice chybí,“ pokračuje Alexandra Šulcová.

Na českém trhu jsou její sýry unikátní. „Alexýr se může pyšnit titulem prvního českého veganského camembertu a sýru s modrou plísní. Na rozdíl od veganských alternativ sýrů složených z kokosového tuku a škrobu, Alexýry podléhají procesu zrání a jsou určeny pro servírování například s vínem, čerstvým či sušeným ovocem, ořechy a pečivem,“ zmiňuje Alexandra Šulcová. Výrobní proces výroby Alexýrů je přitom časově náročný z důvodu dlouhé doby zrání.

Zájem velkých firem

Alexandra Šulcová, zakladatelka startupu Alexýr. Foto: AlexýrPro začínající firmy je často obtížné dostat nový produkt k zákazníkům. „Jelikož jsem s prodejem dosud neměla mnoho zkušeností, rozhodla jsem se připojit do programu podnikatelského inkubátoru xPORT VŠE, kde mohu své záležitosti konzultovat se zkušeným mentorem. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat a po měsíci inkubace se mi podařilo získat velké obchodní partnery, díky čemuž budou Alexýry v brzké době pravidelně k dostání. A právě udělat Alexýry dostupnějšími ve více městech a pro více skupin zákazníků je mým současným cílem,“ konstatuje Alexandra Šulcová. Od poloviny listopadu mavíc budou její veganské sýry dostupné také v řetězci Sklizeno a online v supermarketu Rohlik.cz.

Na rozdíl od řady dlouhodobě zavedených firem, které si stěžují na nárůst byrokracie, mladé podnikatelce současná situace vrásky nedělá. „Doposud jsem se nesetkala s komplikacemi ze strany úřadů. I když je stále co zlepšovat, přijde mi, že v ČR došlo k pozitivním reformám a díky tomu i ke snížení administrativní zátěže a zjednodušení postupů spojených s podnikáním, jako jsou například nižší poplatky a nároky na založení s.r.o. a možnost online podávání daňového přiznání,“ oceňuje Alexandra Šulcová.

Začínajícím firmám podle ní mohou usnadnit rozjezd právě různé podpůrné programy. „Pro podnikatele, kteří se s určitými situacemi ještě nesetkali, jsou tu možnosti jako inkubační program xPORT. Ten mimo jiné nabízí možnost poradit se o různých otázkách s profesionály z příslušného oboru,“ uzavírá Alexandra Šulcová.

Dalibor Dostál

Startup Alexýr v kostce

Firmu Alexýr založila milovnice sýrů Alexandra Šulcová. Protože je také milovnicí zvířat, rozhodla se vyrábět sýry jen z rostlinných surovin. První obchodní partnery startup získal díky zapojení do programu podnikatelského inkubátoru xPORT Vysoké školy ekonomické.

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme