Techloop otočil trh práce. Český startup se inspiroval v Sillicon Valley

Hledání IT profesionálů bylo dosud pro firmy komplikované a drahé. Inovativní řešení mění zažité postupy. Letos a příští rok společnost plánuje expanzi do dalších zemí střední a východní Evropy.



Zakladatelé startupu TechloopTeprve od ledna letošního roku funguje na českém trhu startup Techloop.io zaměřený na zprostředkování práce pro odborníky z oblasti IT. Již po několika měsících se přitom jeho zákazníky staly prestižní firmy jako Seznam, Alza nebo UPC.

„S myšlenkou, že bychom chtěli vytvořit virtuální trh práce, jsme si pohrávali více než rok. Ale byl to až obchodní model společnosti Hired.com ze Sillicon Valley, který nás oslovil a rozhodli jsme se jej následovat. Hired.com v podstatě převrátil klasický model nabídky práce. Namísto toho, aby uchazeči aktivně sami hledali a usilovali o práci, tady s nabídkou práce přicházejí zaměstnavatelé a firmy, kteří potenciální uchazeče oslovují,“ vysvětluje Paul Cooper, spoluzakladatel Techloop

„Tento jednoduchý princip funguje především v IT sféře. Po IT specialistech je totiž obrovská poptávka, avšak tradiční metody náboru zaměstnanců nesplňují jejich požadavky,“ dodává Paul Cooper. Techloop přitom dělá řadu věcí jinak než Hired.com, který byl pro portál inspirací. Umožňuje například uchazečům anonymní registraci.

„Víme, že ne každý stojí o to, aby vaši přátelé či zaměstnavatel věděli o tom, že sledujete trh práce a hledáte si zaměstnání. Mimoto jsme také daleko otevřenější k IT uchazečům, co se týče úrovně jejich dovedností, neboť Hired.com má trochu elitářský přístup a registraci povoluje jen špičkám IT oboru. Registrace je u nás proto otevřená širokému spektru uchazečů s různými zkušenostmi. V neposlední řadě nabízíme bonus 20 000 Kč každému uchazeči, který přes Techloop přijme práci,“ popisuje Paul Cooper.

Třicet let praxe

Na rozdíl od amerického vzoru nefunguje jeho česká obdoba jako aukce, kde firmy jednotlivé uchazeče draží, což ve výsledku zvyšuje budoucí náklady zaměstnavatelů. Při práci na nové firmě mohli její spoluzakladatelé navázat na předchozí podnikatelské zkušenosti, společně s dalšími lidmi ve společnosti mají dohromady třicet let praxe v oblasti headhuntingu.

„Za tu dobu jsme poznali, že tradiční metody náboru zaměstnanců jsou často nákladné a neefektivní. S příchodem digitálního trhu jsme vytušili, že tyto nedostatky můžeme vyřešit. A to vytvořením lepší a účinnější platformy pro vyhledávání práce IT uchazečů i pro firmy, které tak sníží náklady na nábor nových zaměstnanců,“ popisuje Paul Cooper.

Se svým obchodním partnerem Joaem Duartem již před šesti lety založili personální agenturu Hagen Human Capital. Další spoluzakladatel startupu Andrew Elliott osvědčil podnikatelského ducha, když si již jako teenager založil malou firmu, která se zaměřovala na dovoz a automobilových dílů z USA a vývoz starožitností z České republiky.

Představení startupu Techloop. Techloop odhaduje, že díky její inovaci získávají firmy osvědčené IT specialisty s náklady minimálně o 40 procent nižšími, než kdyby využily služeb personálních agentur. Každá společnost, která se zaregistruje, získá vlastní microsite, kde může odprezentovat svoji firemní kulturu a pracovní prostředí. Pro profesionály z oblasti IT je to výrazně efektivnější cesta, než tradiční postupy.

„Pokud jste softwarový vývojář a oznámíte na LinkedIn, že uvažujete o změně nebo že hledáte novou práci, budete pravděpodobně bombardován zprávami a telefonáty vlezlých personalistů. Ti vám budou nutit pozici některého ze svých klientů, aby si zajistili větší provizi. Navíc riskujete, že se o vašich ‚zaječích úmyslech‘ dozví vaši kolegové nebo váš šéf,“ upozorňuje Paul Cooper. Díky Techloop získají zájemci přehled o firemní kultuře hledajících firem, jejích projektech, vývojových nástrojích, a dokonce i o potenciální výši platu. To vše ještě před pracovním pohovorem.

Při zakládání Techloop bylo pro společníky nejtěžší vytvoření samotné on-line platformy. „Opravdu jsme netušili, jak moc času to zabere a trvalo nějakou dobu, než se odstranily nedostatky, které při procesu vznikaly. Naštěstí má nyní Techloop skvělý vývojářský tým a my se těšíme, že budeme moci v nadcházejících měsících představit našim uživatelům několik nových inovací a funkcí,“ plánuje Paul Cooper.

Plány na expanzi

Tým startupu Techloop. Mezi zákazníky inovačního řešení patří společnosti od startupů, zaměstnávajících jen hrstku lidí, až po nadnárodní korporace. „Naší hlavní konkurenti jsou tradiční personální agentury s IT zaměřením. Nicméně věříme, že my nabízíme potenciálním zaměstnavatelům přístup k širšímu spektru talentovaných odborníků, a to za mnohem lepších finančních podmínek,“ pokračuje Paul Cooper. Společnost, ve které letos pracuje deset zaměstnanců a příští rok chce toto číslo zdvojnásobit, věří, že on-line platformy jsou budoucností pracovního trhu.

„Můj obchodní partner nedávno trefně podotknul, že když se po služební cestě vrátil na pražské letiště, stihl si udělat objednávku na Rohlik.cz, zavolat si Uber, a to všechno chvilku po přistání. A na služební cestě měl ubytování přes Airbnb. Princip této on-line sdílené ekonomiky se dá lehce aplikovat i na trh práce,“ plánuje Paul Cooper.

V současné době se společnost zaměřuje na zdokonalení stávajících a zavádění nových řešení platformy. Zároveň plánuje rozšířit Techloop do Polska, Maďarska i na Slovensko, a to v průběhu letošního a příštího roku. „Region střední a východní Evropy je na IT specialisty opravdu bohatý a my chceme zaměstnavatelům i uchazečům o práci nabídnout plnohodnotnou alternativu klasického trhu práce. Zároveň se poohlížíme i po dalších regionech, které by naše služby mohli využívat,“ zmiňuje Paul Cooper. Do budoucna firma uvažuje rozšířit zacílení služby také o další profese.  

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme