Třetina drobných podnikatelů nechává daně na poslední chvíli, za poradce platí dva tisíce

Téměř třetina tuzemských drobných podnikatelů nechává přípravu daňového přiznání na poslední chvíli a na vyplnění přiznání najímá daňového poradce. Za jeho služby běžně zaplatí kolem 2000 korun. Vyplývá to z únorového průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisenbank mezi 600 živnostníky z celé ČR.



Drtivá většina živnostníků odevzdává daňové přiznání již koncem března, jen tři procenta živnostníků si nechává vyplnění daňového formuláře na červen.

Téměř 35 procent podnikatelů zpracovává daňový formulář s předstihem před termínem a 31 procent na poslední chvíli. Dvě pětiny podnikatelů přiznávají, že je pro ně zpracování přiznání obtížné. Bez pomoci se neobejde 17 procent. Celkem 33 procent OSVČ si najímá na vyplnění dotazníku daňového poradce. „Nejčastěji jde o méně zkušené začínající podnikatele nebo živnostníky s obratem nad jeden milion korun,“ říká segmentový manažer Raiffeisenbank Jan Pari.

Dvacet procent podnikatelů zvládne přiznání za hodinu, ostatním trvá vyplnění formulářů několik hodin až dní.

Přibývá oprav a dodatečných přiznání

Dalším trendem posledních let je podávání opravných nebo dodatečných daňových přiznání. Jejich počet se za posledních pět let zdvojnásobil. Češi se jejich prostřednictvím snaží napravit chyby ve svých daních a vyhnout se tak postihům od finančních úřadů.


Jen 34 procent podnikatelů podává daňové přiznání elektronicky. Díky elektronickému podání se přitom mohou plátci vyhnout frontám na finančních úřadech nebo na poštách, které bývají na konci března zahlcené.

Svůj bankovní účet má s účetnictvím propojený pětina menších živnostníků, u těch s obratem nad jeden milion korun je to ale již dvojnásobný podíl.

Pozn: Průzkum proběhl 12.–17. 2. 2019 na vzorku 600 živnostníků v ČR s obratem nejvýše kolem 1 mil. Kč. Data se sbírala on-line v Českém národním panelu. 

Redakčně upravená tisková zpráva Raiffeisenbank a.s.

Doporučujeme