Třinácté platy poprvé plánuje vyplatit většina firem v zemi. Nejčastěji 15 až 35 tisíc korun

Třináctý plat nebo odměnu v podobné výši za letošní rok vyplatí více firem než loni. Zatímco loni poskytlo svým zaměstnancům tento benefit 47 procent a předloni 39 procent zaměstnavatelů, letos plánuje vyplatit odměny už 56 procent firem. Odměny se tak dočká 6 z 10 zaměstnanců soukromého sektoru, vyplynulo ze šetření Hospodářské komory mezi podnikateli.



Část firem odměny vyplatí ve výplatním termínu v prosinci, část začátkem příštího roku – záleží i na tom, v jakém odvětví firma působí. Platí, že čím větší firma, tím spíše zaměstnancům bonus vyplatí. Ze šetření totiž vyplývá, že třináctý plat plánuje na přelomu roku vyplatit tři čtvrtiny (74 procent) velkých firem, tedy firem s více než 250 zaměstnanci. V loňském roce to bylo 71 procent a předloni 70 procent.

Benefit se letos výrazně rozšířil především v mikro firmách do 10 zaměstnanců – poskytne ho téměř každá druhá taková firma (47 procent), zatímco loni jej vyplácela ani ne třetina a předloni pouhá pětina drobných zaměstnavatelů.

Hospodářská komora odhaduje, že odměny v průměru přesáhnou 30 tisíc korun, nejčastěji se budou pohybovat v podobném pásmu jako loni, tj. mezi 15 až 35 tisíci korun. Co se týká odvětvového členění, nejčastěji budou letos vyplácet odměny ve výši platu firmy ve stavebnictví, které v letošním roce zažívá výrazné oživení. Na druhém místě je zpracovatelský průmysl, který je hlavní tahoun českého byznysu s největším podílem zaměstnanců.

Hospodářská komora předpokládá, že po sezónních odměnách a tzv. 13. platech vzroste letos průměrná nominální mzda o 8,6 procenta. Vloni průměrná mzda celorepublikově za celý rok stoupla dle ČSÚ o 6,2 procenta a dosáhla 29.496 Kč, letos podle prognózy Hospodářské komory vzroste o více než 2.500 Kč měsíčně na zhruba 32.000 Kč. Rychlý růst mezd bude přitom pokračovat, v roce 2019 vzrostou mzdy v průměru o dalších 8,1 procenta.

Hospodářská komora nedávno uvedla, že firmy budou muset v roce 2019 čelit tomu, jak se vyrovnat s rychlým růstem mezd. Poprvé po třech letech to zaměstnavatelé označují za větší překážku jejich rozvoje než nedostatek pracovní síly. Zaměstnavatelé přitom reálně postrádají 440 tisíc lidí, firmám bude už v červnu příštího roku chybět 500 tisíc pracovníků.

Problémem přitom ale je, že více než polovina zaměstnavatelů mzdy svým zaměstnancům zvyšuje hlavně proto, aby současní zaměstnanci neodcházeli k jiným zaměstnavatelům, či proto, že mají snahu získat nové pracovníky. Vliv efektivnější práce zaměstnanců na růst mezd se v této situaci stal druhotným.

Hospodářská komora proto zaměstnavatelům i v souvislosti s kolektivními vyjednávání s odbory doporučila, aby kvůli mzdám potřebné investice do efektivnější výroby neodkládali. Firmám, které nebudou investovat, hrozí, že ztratí svou konkurenceschopnost, což obzvlášť pro tak proexportně orientovanou ekonomiku, jakou je ta česká, je otázkou jejich samotné existence.

Doporučujeme