Trumpova vláda odepře zelenou kartu žadatelům o sociální programy

Pravidla pro udělování zelené karty, která umožňuje dlouhodobý pobyt na území Spojených států, budou od října zpřísněna.

Hlavní změnou bude důraznější prověřování žadatelů, kteří nemají dostatečné finanční prostředky na život v USA, a u kterých lze očekávat, že budou žádat o sociální podporu. Proti nové imigrační politice se zvedla vlna kritiky namítající, že Trumpův krok hraničí s porušování fundamentálních principů Spojených států a diskriminuje chudší žadatele. Využívání zdravotního programu Medicaid, který slouží občanům s nízkými příjmy, nebo pobírání příspěvků na domácnost či jídlo budou nově důvody k zamítnutí žádosti. Objevují se též predikce, že rodiny imigrantů přestanou využívat sociální benefity, které jsou oprávněni čerpat. Nová pravidla jsou totiž dle mnohých nepřehledná a matoucí, a tak panuje obava, že se přistěhovalci budou bát programy podpory využívat.

Zdroj: https://www.wsj.com/articles/trump-administration-makes-legal-immigrants-who-draw-from-social-programs-ineligible-for-green-cards-11565618625
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade USA

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme