Turecká centrální banka snížila úrokové míry

Po 4,5 letech turecká centrální banka snížila úrokové sazby, aby podpořila hospodářskou aktivitu.

Turecká centrální banka ve čtvrtek 25. července prudce snížila úrokové sazby, aby nastartovala ekonomiku zmítanou recesí. Základní úroková sazba klesla o 4,25 procentního bodu na 19,75 %, což je mnohem více, než bylo očekáváno. Jedná se tak o první snížení úroků od roku 2015. Turecký prezident R. T.  Erdogan požadoval snížení alespoň o 3 procentní body již delší dobu. Tomuto opatření se však vzepřel šéf centrální banky Murat Çetinkaya a tak byl i z těchto důvodů a kvůli dalším sporům s vládou na začátku července odvolán a nahrazen bývalým náměstkem Muratem Uysalem.

Od loňského září se úroková sazba držela na 24 %, poté co pád turecké liry zapříčiněný diplomatickým sporem s USA a nahromaděním levného zahraničního dluhu, zvýšil inflaci nad 25 %, tedy nejvýše za posledních 15 let. Ekonomové očekávali mnohem menší snížení mezi 1–3 procentními body. Nový šéf centrální banky však věří, že tato radikálnější opatření pomohou oživit ekonomiku a zlepšit výhled inflace, avšak investoři o důvěryhodnosti centrální banky po odvolání předchozího šéfa značně pochybují.

Blíže např.: https://www.dailysabah.com/economy/2019/07/26/after-45-years-turkeys-central-bank-cuts-interest-rates-to-boost-economic-activity
a https://www.investicniweb.cz/news-turecka-centralni-banka-prudce-snizila-uroky-poprve-od-roku-2015/
Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Istanbul. 

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme