Tvůrci a tvary: Turecko poznává současný český design

Po dobu jednoho měsíce budou moci návštěvníci známé galerie moderního umění Cermodern v Ankaře obdivovat předměty ze skla, porcelánu, textilu, dřeva nebo kovu, které dohromady vytváří dosud největší přehlídku současného českého designu v Turecku.



Výstavu Tvůrci a tvary: Současný český design organizuje Velvyslanectví České republiky v Ankaře ve spolupráci s Cermodern Art Center. Hojně navštěvovaná ankarská galerie se nachází na místě bývalých nádražních hal a poskytuje českým designerům opravdu velkorysé prostory. „Zasazení výstavy designu do kontextu umělecké galerie navíc záměrně stírá rozdíl mezi designových a uměleckým předmětem a dává možnost vytváření nových souvislostí a vnímání děl,“ vysvětluje kurátorka projektu Tereza Porybná.

Výstava, která bude v hlavním městě Turecka probíhat od 28. září do 30. října 2019, představí nové i starší kolekce značek Lasvit, Rückl, Bomma a TON, dále tvorbu více než dvaceti designerů a menších studií a její součástí budou i sklářské a keramické workshopy.

Příběh českého designu

V Turecku je jako všude jinde po světě známé a populární české sklo, které tvoří součást interiérů řady tureckých veřejných institucí i soukromých rezidencí. Chystaná výstava v Cermodern má ambici povědomí o českém designu rozšířit, a to jak skrze představení studií a tvůrců, kteří se zde ještě neměli možnost prezentovat, tak i malým výletem do historie českého designu za posledních 100 let.

„Podporou českého designu se dlouhodobě zabýváme a věříme, že je v Turecku řada dalších ekonomických i kulturních příležitostí. Spolupráce s Cermodern, prestižní ankarskou galerií, nám dává možnost oslovit zase jiný typ publika a spolupracovat s mladou generací českých tvůrců,“ dodává český ambasador v Ankaře Pavel Kafka.

Součástí výstavy je i putovní expozice Příběh českého designu připravená Českými centry ve spolupráci s kurátorkou Ivou Knobloch z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a designovým studiem Qubus (Jakub Berdych Karpelis a Josef Tomšej). Originálně zpracovaná výstava je pro turecké publikum jedinečnou příležitostí, jak pochopit život malé země v centru Evropy prostřednictvím předmětů, které utvářejí její kulturní a civilizační paměť.

Výběr sestává z kolekce ikon českého designu a mezi vystavovanými díly nebude chybět kolo Favorit z 50. let, slavná sada karafy a sklenic Adolfa Matury, oceněná zlatou medailí na milánském trienále v roce 1960, nezaměnitelné křeslo do Jindřicha Halabaly nebo hračky od Ladislava Sutnara. Exkluzivní místo na výstavě mají též kubistické objekty. Vystaveny budou i obyčejné, drobné předměty každodenního života, například kapesní nůž „rybička“, verzatilky či nafukovací hračky Fatra od Libuše Niklové.

Řemeslo, vtip elegance a skleněná monstra

Výstava má ještě další dvě části, a to prezentaci českých značek Bomma, Moser, Rückl, Ton a Lasvit. V této sekci se objeví například mezinárodně oceňované křeslo Chips od Lucie Koldové, luxusní vázy z broušeného skla vytvořené pro Moser, lustry a svítidla od Jana Plecháče, Olgoj Chorchoj, DeForm nebo Otakara Svobody či kolekce od Ronyho Plesla pro sklářskou firmu Rückl, která získala cenu Grand design v roce 2017.

Zpestřením firemní prezentace bude uvedení části kolekce Monsters oceněné na loňskem festivalu designu v Miláně. Rozličné skleněné příšerky, mezi nimiž je i ironická socha Lenina vytvořená Maximem Velčovským, vytvořili pro Lasvit slavní designéři z celého světa. Jedním z hlavních partnerů výstavy je turecká společnost Pasabahce, která v Cermodern vystaví své kolekce vytvořené českými a slovenskými designéry.

Poslední část je věnovaná více umělecké tvorbě a objeví se zde i objekty vytvořené přímo pro ankarskou výstavu, například textilie z recyklované merino vlny od držitelky ceny Designér roku 2018 Terezy Rosalie Kladošové nebo ručně tkaný triptych od studia Geometr. Zastoupena je i tvorba studentů pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové včetně výběru prací studia K.O.V. vedeného Evou Eisler nebo skleněné objekty mladé turecké umělkyně Emel Erdem, která studuje u Ronyho Plesla a je nominovaná na letošní cenu Stanislava Libeňského.

Turečtí návštěvníci budou mít také možnost se kochat malovaným porcelánem Michala Bačáka a Kláry Šumové, jejichž díla zapůjčila galerie Křehký, keramickými vázami Romana Šediny, bandaskami a svítidly studia Dechem, brýlemi a šperky Nasstassie Aleinikavy a objekty Jakuba Berdycha Karpelise.

„Před přípravou této výstavy jsem samozřejmě nějaké povědomí o českém designu měl, ale až teď jsem plně schopen docenit jeho kvalitu a pestrost. Naši galerii navštěvují desítky tisíc lidí ročně a velmi dbáme na kvalitu našeho programu. Tvorba českých tvůrců sem jednoznačně patří, mne osobně velmi oslovily práce Terezy Rosalie Kladošové a Ronyho Plesla,“ komentuje chystanou výstavu ředitel galerie Cermodern Zihni Tumer.

Na architektuře a grafické podobě výstavy se podílela katedra architektury z ankarské univerzity Bilkent a mladá turecká umělkyně Elif Polat. Díky této spolupráci vznikla nejen zajímavá instalace, ale také další propojení mezi tureckou a českou kulturní scénou. Zahájení výstavy bude spojeno s oslavou českého státního svátku a během vernisáže i úvodního víkendu proběhne živé foukání skla pod vedením Jakuba Janďourka a Michaely Tomiškové ze studia Dechem a jejich tureckých hostů a keramická dílna Romana Šediny. 

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ankaře (Turecko). Autor: Pavel Daněk.

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme