Týden podnikání 2015? Jak využít vzestup ekonomiky pro svůj další růst

Jaké je hlavní téma letošního Týdne podnikání, který proběhne od 16. do 22. listopadu?
Téma je „From Survivors to Winners“, tedy jak jako firma pouze nepřežívat při pokrývání provozních nákladů, ale jak docílit dramatického růstu. Začít přemýšlet nad svým podnikáním novým způsobem, které není zaměřené na pouhé zajištění holé existence, ale na výraznou expanzi, totiž není lehké. Proto připravujeme společně s našimi partnerskými organizacemi po celé České republice desítky vzdělávacích workshopů, seminářů a konferencí zaměřených hlavně na toto téma.

Ředitel ELAI představuje v rozhovoru pro BusinessInfo.cz podobu české participace na chystaném globálním týdnu podpory podnikání, tzv. Global Entrepreneurship Week (GEW), který odstartuje už za pár týdnů. GEW bude ELAI v ČR realizovat již třetím rokem a i letos se máme na co těšit, slibuje Lukáš Sedláček.    



Proč jste zvolili právě tohle?
Důvodem je fakt, že se ekonomice se daří, a tudíž mají firmy jedinečnou příležitost ekonomickou situaci chytře využít pro svůj další růst. Chceme také motivovat další, aby začali podnikat, nebáli se toho a chceme jim pomoci zjistit, jak na to jít. Jsme poctěni, že záštitu nad událostí převzal jak pan premiér, tak oba vicepremiéři a některá ministerstva, tak jako magistráty měst Praha, Ostrava a Brno. Jsme rovněž poctěni, že jsme za minulý rok obdrželi ocenění ‚top 10 organizátorů´ od globálního GEWu z celkového počtu více než 150 národních organizátorů. Je to pro nás motivace připravit i letos výjimečný zážitek pro účastníky.

Jak by to všechno mělo vypadat?
V rámci Týdne podnikání 2015 budou probíhat desítky událostí pro zájemce o podnikání a pro představitele firem a start-upů, kteří se budou chtít dozvědět, jak dál úspěšně rozvíjet své podnikání. Změna oproti loňskému roku nastane v tom, že naším primárním cílem už nebude snaha ovlivnit legislativní rámec ve prospěch podnikání, i když i o to se budeme snažit. A tak ve snaze o zachování dynamiky letos cílíme především na rozvoj firem a start-upů samotných. Největší událostí v Praze bude velkolepý Summit Týdne podnikání, který proběhne 19. listopadu v Kongresovém centru Praha.

Pojďme konkrétněji probrat události, které v rámci akce připravujete.
Jako ELAI budeme pořádat dvě události v Praze a tři v regionech. Tou hlavní událostí v Praze bude již zmíněný celodenní Summit Týdne podnikání 19. listopadu, v jehož rámci se mohou účastníci těšit na desítky workshopů s těmi nejzajímavějšími osobnostmi pro inspiraci v podnikání na českém trhu a na hlavní konferenci s účastí mezinárodních řečníků, kteří budou sdílet své cenné rady a zkušenosti. Dále v rámci Summitu proběhnou veletrhy Business Fair, Art Meets Business a Veletrh podpory podnikání s desítky vystavovateli. Summit je určen také pro zájemce o podnikání a vysokoškolské studenty, i pro ně je připraven bohatý program.   
Dále budeme pro vysokoškolské studenty pořádat seminář Studenti studentům 18. listopadu a regionální semináře pro podnikatele a start-upisty s našimi partnery v Ostravě, Brně a v Českých Budějovicích.

Toto všechno zřejmě pořádá ELAI, ale co zmíněná spolupráce s dalšími organizacemi?
Vloni proběhlo celkem 86 událostí, z nichž velkou většinu pořádaly jiné subjekty. V tuto chvíli se nám hlásí další, kteří by během daného týdne chtěli uspořádat svou vlastní událost. V této souvislosti bych rád řekl, že pokud má nějaká firma či organizace zájem v rámci Týdne podnikání 2015 něco uspořádat, např. den otevřených dveří, během kterého bude třeba diskutovat se zákazníky o novém produktu, nebo událost k podpoře a rozvoji podnikání, tak je to možné, nic ji to nebude stát. Ať se na nás její představitelé obrátí a my zahrneme jejich událost mezi další události Týdne a budeme ji propagovat vůči veřejnosti.

Lukáš Sedláček

Spoluzakladatel, výkonný ředitel a hlavní analytik European Leadership & Academic Institute (ELAI), přednášející na New York University a Anglo-americké vysoké škole, dříve prezident Oxford & Cambridge Alumni Society CR (spolek sdružující absolventy univerzit Oxford a Cambridge v ČR).
Vystudoval mezinárodní vztahy na University of Cambridge a evropská studia na Karlově univerzitě, dříve na ní studoval také obory mezinárodní vztahy, mezinárodní teritoriální studia, hebraistika a religionistika. 


Jak vůbec v tuto chvíli hodnotíte stav start-upové scény v ČR, vidíte za poslední rok nějaký posun? 
Zdá se, že událostí pořádaných pro start-upy přibývá a zájem o problematiku narůstá. Také víc těchto firem dokázalo prorazit na mezinárodní scéně. Je to výsledkem jednak atraktivity start-upů, to téma prostě budí pozornost, a také roste zájem investorů. A to jak nových lokálních, tak zahraničních. Objevují se rovněž případy start-upů, kterým se začalo dařit i v segmentech, jež patřily výlučně korporacím. Vzniká tím zespoda určitý tlak, že by mohlo dojít k narušení starých modelů. Zároveň ale není jasný zájem a snaha o podporu ze strany státu. V tuto chvíli se zřejmě zodpovědní lidé snaží téma definovat, zkoumají, jestli je potřeba se na tyto firmy zaměřit, pomoci jim a usilovat o jejich rozvoj. Každopádně je to docela nejistá situace. 

Když jsme spolu dělali rozhovor vloni, zmínil jste mimo jiné osvícenost finské vlády už v době, kdy jste v zemi vyrůstal. Kabinet si tehdy vytkl určité prioritní oblasti, především podporu vzdělávání a inovací, a ty podporuje dlouhodobě. Nezáleží na tom, jaká vláda je u moci. Co u nás, vidíte nějaký posun k lepšímu z hlediska strategického uvažování?   
Určitý posun tu je, zodpovědní ministři se zabývají tématem inovací, vyjadřují se v tom smyslu, že startupy se jeví jako vhodné téma pro podporu. Vnímám tedy zvýšený zájem se těmto oblastem věnovat, ale potrvá to asi ještě nějakou dobu, než budeme obeznámeni s konkrétními návrhy. Otázkou stále zůstává, jakou prioritu vůbec start-upy a inovace mají v pohledu současné vlády – zatím se nejeví, že by se tyto oblasti těšily nějaké výraznější pozornosti. Snad se brzy dočkáme.

Také jste v loňském rozhovoru řekl, že v Česku bereme vzdělání jen jako něco, co se zkrátka musí, ale moc nevidíme jeho skutečný potenciál. Vidíte tady nějaký pokrok?  
Bohužel moc velký posun v této oblasti neregistruji.

Martin Zika

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme