Uber pro videoprodukci. Videoflot propojuje filmaře se zákazníky

Brněnský start-up uspěl v zahraničí, mimo Českou republiku má nejvíce zákazníků v Brazílii. Díky třicetimilionové investici od společnosti Y Soft se chce prosadit také v dalších zemích, především v USA.



Video se na webu obecně stává stále důležitější cestou, jak oslovit zákazníky a publikum na internetu a sociálních sítích. Až donedávna bylo však pro firmy obtížné sehnat někoho, kdo jim videoobsah vyrobí.

Znamenalo to obvolávat nebo obesílat jednotlivé filmové producenty a studia. A velmi složitě porovnávat jejich nabídky. Popřípadě využít služeb reklamní agentury, která si však za zprostředkování řekla o tučnou provizi. Komplikovanou a zdlouhavou cestu k  výrobě videa se rozhodl v roce 2012 zkrátit David Spáčil.

S dalšími čtyřmi kolegy, Bárou Jiříčkovou, Davem Zapletalem, Martinou Rolincovou a Markem Blažkem, založil start-up Videoflot. (Z původní pětice v něm dosud působí dva zakladatelé). David Spáčil měl již předtím o oboru přehled, protože působil jako nezávislý režisér.

Typickým zákazníkem Videoflotu je menší nebo střední firma, která potřebuje kvalitní video, za něž neutratí velké peníze. Svoji představu jednoduše popíše na portálu Videoflot.com a pak si vybere od tvůrců, kteří předloží své nabídky. Jak tvůrčí, tak finanční.

S videoprodukcí jsem měl několik let zkušeností a bylo vidět, jak se celý obor mění a raketově roste poptávka po krátkých videích. Časem to potvrdily i statistiky, naše služby zaznamenávaly nárůst 55 procent meziročně v několika po sobě následujících letech,“ vysvětluje David Spáčil.

Úspěch v Brazílii

Projekt podle něj vznikl tak trochu omylem, původně pod neziskovkou. Postupně však začal mít globální ambice. „Kromě České republiky máme nejvíc zákazníků v Latinské Americe, hlavně v Brazílii,“ říká David Spáčil. V každé zemi, kde společnost působí, spolupracujeme s lokálními tvůrci. Cílem další expanze jsou především USA.

„Prosadit se v zahraničí je daleko náročnější než u nás, kde známe místní prostředí a máme kontakty. V Latinské Americe nám hodně pomohla účast v programu Startup Chile,“ podotýká David Spáčil. A jaká strategie se firmě osvědčila?

„Na začátku se vyskytovat v lokalitě, kde chceme působit, najít vhodné lidi ke spolupráci, některé z nich vzít aspoň na pár měsíců k nám, aby se sžili s týmem a nasáli ‚firemní kulturu‘. Ne vždy to vyjde, ale pokud se takový člověk vrátí, má správnou motivaci a je dostatečně samostatný, máte v daném regionu napůl vyhráno,“ dodává.

Zakladatel přirovnává svůj projekt ke službě Uber, která mění taxislužby a dopravu v řadě zemí světa. Podobně také Videoflot v sektoru tvorby videí zkracuje a zrychluje cestu zákazníka k tvůrcům.

Start-up vznikl v rámci brněnského akcelerátoru StarCube. Následovalo třetí místo v soutěži Vodafone nápad roku a cesta do Jižní Ameriky na půlroční účast v tamním akcelerátoru StartUp Chile. V roce 2013 začal Videoflot získávat první platící zákazníky. Loni pak obdržel investici ve výši 30 milionů korun od brněnské společnosti Y Soft Ventures, která systematicky podporuje nadějné start-upy.

V současné době firma o 7 zaměstnancích sídlí v sympatických mezonetových prostorách v centru Brna. Získané prostředky využívá z větší části na výplaty lidí a na marketing, které tvoří dvě nejvýraznější položky firemního rozpočtu.

(Kliknutím obrázek zvětšíte)

Cílem je globální systém videoslužeb

Za dobu své existence portál zprostředkoval  téměř 700 videí. Proč je takový zájem právě o videoobsah? „Tady bych parafrázoval vyjádření jednoho kamaráda: Doba se zrychluje a lidé potřebují jednoduchá a krátká sdělení. Čím dál tím míň čtou a dávají naopak přednost vizuálnímu sdělení, která jsou navíc účinnější a zábavnější,“ vysvětluje David Spáčil.

Byznys model projektu je založený na takzvané „production care“. Firma si tedy bere provizi ze zakázek, u kterých chtější zadavatelé od Videoflotu pomoc s produkcí. Takových je velká část.

Zprostředkování tvorby videoobsahu je přitom jen prvním krokem. Cílem autorů Videoflotu je vybudovat komplexní globální ekosystém pro videoprodukci. Kromě videotvůrců a zadavatelů videí v následujících měsících přibyde také databáze castingu, lokací nebo pronájem techniky.

VideoflotFirma se rozhodně nemusí bát, že by měla v dalších letech o práci nouzi. Budoucnost na internetu patří právě videím. „Mám na to téma čas od času někde na školách, zaměřených na media a nové technologie, přednášku s názvem ‚Predikce videotrendů v blízké budoucnosti‘. Stručně řečeno, bude pokračovat trend snazší dostupnosti špičkové techniky a softwaru a masové rozšíření nových technologií,“ popisuje David Spáčil budoucnost oboru.

„Bude docházet k prolnutí videa s jinými obory, video bude přirozenou součástí všeho. Největší revoluce se bude ale odehrávat v hlavách lidí,“ konstatuje  zakladatel Videoflotu.

Nejnovější trendy se snažil tvůrčí tým Videoflotu promítnout také do nové podoby portálu, která odstartuje v průběhu února. Mezi klíčové vlastnosti nového Videoflotu patří hlavně zpřehlednění, podstatné zlepšení uživatelského prostředí a především otevření systému.

To znamená, že kdokoli si může bez omezení a bez nutnosti registrace prohlížet profily videotvůrců a databázi zakázek. „Doteď bylo, především pro zadavatele videí z firem a agentur, občas náročné Videoflot efektivně využívat. Nová verze proces vyhledávání tvůrců a zadání videa podstatně usnadňuje a umožní klientům v průběhu videoprodukce ušetřit nezanedbatelné množství času a peněz,“ uzavírá David Spáčil.

Dalibor Dostál

• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme