Umělá inteligence připraví o práci desítky milionů zaměstnanců

Příští tři roky budou nejspíše znamenat hromadná propouštění pracovníků po celém světě. Na vině je umělá inteligence, na kterou se upíná čím dál více společností. Podle studie společnosti IBM čeká vyhazov až 120 milionů pracovníků, informovala agentura Bloomberg.



Hlavním důvodem zavádění umělé inteligence je podle odborníků nedostatečná kvalifikace pracovníků. Jejich případné školení je navíc časově a finančně náročné. Studie IBM uvedla, že zatímco v roce 2014 trvalo zaučení pracovníků průměrně tři pracovní dny, nyní je to více než měsíc, konkrétně 36 dní.

Jedním z pracovních trhů, které ve velkém zasáhne velké propouštění, je dle studie IBM Čína. Propouštění tam může postihnout až 50,3 milionu osob. Za Čínou se umístily Spojené státy, kde může očekávat výpověď z práce až 11,5 milionu Američanů. Následuje Brazílie se 7,2 miliony pracovníků, Japonsko s 4,9 miliony a Německo, kde umělá inteligence nahradí až 2,9 milionu osob.

Studie IBM také očekává, že větší využití umělé inteligence vytvoří nové pracovní pozice a kvalifikace. Uvádí také to, že nastane větší migrace pracovníků a odborníků mezi jednotlivými zeměmi a kontinenty.

Převzato z webu E15.cz. Autor: Jiří Frydlewicz

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme