Umělý strom z Mexika pohltí stejně CO2 jako hektar lesa

Mexický startup nabízí umělý strom, který díky mikroskopickým řasám pohlcuje CO2. Jeho výhodou proti běžným stromům je, že „funguje“ okamžitě.



Umělý strom BioUrban v mexickém městě Puebla, ilustrační foto. Autor: BiomiTechFirma BiomiTech nabízí městům a aglomeracím s hustou silniční dopravou řešení, které může okamžitě začít pohlcovat oxid uhličitý. Je jím umělý strom BioUrban 2.0. Za pomocí mikroskopických řas pohlcuje oxid uhličitý, oxidy dusíku a také prachové částice, do okolí vypouští kyslík. Monitoruje také množství škodlivin v okolním ovzduší. Pro provoz využívá solární energii.

Tento 4,2 metru vysoký „strom-robot“ pohltí tolik oxidu uhličitého jako 368 opravdových stromů, slibuje mexická firma. Jeho cena je 50 tisíc dolarů (1,2 milionu korun). „Náš systém dělá to, že vdechuje znečištěný vzduch biologickou cestou (fotosyntézou), stejně jako stromy,“ řekl agentuře AFP jeden ze zakladatelů firmy Jaime Ferrer.

Dosud firma „vysadila“ tři stromy. V mexickém městě Puebla, kde sídlí. Další exemplář je v Kolumbii, třetí v Panamě. Smlouvu má také na dva kusy v Turecku. Chystá se produkt rozšířit zejména v Mexico City, kde má nasmlouván větší projekt. Aglomerace s 20 miliony obyvatel a 5 miliony aut patří mezi nejvíce znečištěné oblasti světa. Ovzduší zhoršuje také činnost sopky Popocatépetl.

Umělý strom BioUrban 2.0. Autor: BiomiTechFerrer vysvětlil, že jejich ambicí není vytvořit konkurenci stromům, ale pomoci právě městům, jako je Mexico City, kde je třeba rychle snížit znečištění ovzduší a není možné vysazovat ve velkém stromy.

Ročně zemře kvůli špinavému vzduchu sedm milionů lidí, varovala OSN. „Rozhodli jsme se, že nebudeme jen čekat a přihlížet umírání lidí,“ řekl k založení firmy v roce 2016.

Společnost BiomiTech stromy zatím nabízí zejména radnicím. Jeden umělý strom váží tunu a vyčistí ročně 13 milionů kubíků vzduchu, což se rovná ekvivalentu hektaru lesa. Za hodinu to je přes tři tisíce metrů krychlových vzduchu. „Systém nezastaví znečištění v Mexico City, ale může zmírnit znečištění v oblastech, kde je hustý provoz,“ dodal.

Podobný projekt představila před několika lety berlínská firma Green City Solutions. Její CityTree využívá k filtraci vzduchu mech.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme