Unicorn řídí podmořský kabel. Češi dodali dispečerský systém pro spojení Británie s Belgií

Česká IT skupina Unicorn dodala řídicí systém pro podmořský elektrický kabel spojující Británii s Belgií. Podobný systém má dodat i pro francouzské vedení.



Velká Británie se kvůli brexitu Evropě sice vzdaluje, na energetickém trhu je však kontinentu čím dál blíž. A to i díky české softwarové společnosti Unicorn Systems ze skupiny Unicorn Vladimíra Kováře. Ta dodala řídicí a dispečerský systém pro podmořský kabel Nemo Link mezi ostrovním královstvím a Belgií.

Nemo Link, který byl plánován více než deset let, je v provozu od počátku roku. 140 kilometrů dlouhé vedení za zhruba 600 milionů liber spojuje britský Richborough s belgickými Brugami.

Mimo jiné má umožnit transport elektřiny z obnovitelných zdrojů mezi oběma státy a zvýšit energetickou bezpečnost Belgie. Dvě tamní zastaralé jaderné elektrárny se potýkají se značnými technickými problémy, což minulou zimu vedlo k masivním výpadkům produkce.

Hodnotu zakázky Unicorn nezveřejnil. Pro skupinu však nejde o jedinou zakázku tohoto typu. Koncem dubna oznámila, že se stala dodavatelem dispečerského systému i veškeré nutné infrastruktury pro plánovaný 204 kilometrů dlouhý podmořský kabel IFA2 mezi Británií a Francií.

Mapa projektu Nemo Link, autor: Nemo Link

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Jan Brož, grafika: Nemo Link.

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme