Úspěšná mise českých dodavatelů do dolů v Turecku

Generální konzulát Istanbul ve spolupráci s agenturou CzechTrade a velvyslanectvím v Ankaře uspořádal ve dnech 10 – 12. prosince 2018 v rámci projektu ekonomické diplomacie PROPED misi českých dodavatelů techniky do tureckých dolů se specializací na těžbu zlata. Cílem projektu se stalo pokračování expanze českých firem do důlního sektoru Turecka.



Turecký důlní průmysl a jeho význam pro tureckou ekonomiku v posledních letech výrazně roste, když zisk z těžby přesáhl 13,2 mld. USD. Turecko patří mezi TOP 10 zemí světa z hlediska výskytu minerálů a jejich různorodosti. Turecké ministerstvo energetiky a přírodních zdrojů uvádí, že se v Turecku nachází 77 z 90 typů minerálů, které jsou na světě obchodovány.

Za toto čísla vděčí Turecko své geografické poloze, jelikož Malou Asií probíhá tzv. Tethyjsko-Euroasijský metalogenní pás (Tethyan-Eurasia Metallogenic Belt), který v sobě obsahuje široké množství nejrůznějších minerálů, jako např. bor, zlato, olovo, rtuť, stříbro, cín a jiné drahé kovy. Z energetických nerostných surovin pak uhlí a lignit. Využití pak tyto zdroje nachází zejména ve stavebním, energetickém, kosmetickém a zemědělském sektoru.

České firmy ENELEX s.r.o., ENVITES s.r.o., NOEN a.s., ŽDB Drátovna a.s. a zástupce České exportní banky navštívili během 3 denní mise 5 tureckých firem v Ankaře a Istanbulu, které se zabývají těžbou nerostných surovin v Turecku. Před vedením a technickými experty jednotlivých tureckých firem pak čeští experti prezentovali schopnosti a dovednosti svých firem. Turečtí partneři ocenili vysokou úroveň českých technologií a rádi by pokračovali v rozvoji spolupráce. Vzájemná znalost a dlouhodobá spolupráce mezi českými a tureckými firmami pomáhá při plánování a získávání zakázek v Turecku. Na úspěšnou misi navázala návštěva veletrhu Mining Turkey, která proběhla od 13 do 15. 12. 2018 v Istanbulu.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Istanbulu (Turecko). Autor: Jan Ondřejka, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme