Úspěšná obchodní mise do kanadských provincií Ontario a Nové Skotsko

Ve dnech 26. až 31. května 2019 navštívila východní Kanadu česká podnikatelská mise vedená předsedou PSP ČR Radkem Vondráčkem. Obchodní delegace pěti českých firem hledala nové příležitosti v provincii Ontario a Nové Skotsko. V Ottawě, Torontu a Halifaxu se konala ekonomická fóra a firemní jednání s kanadskými partnery podle sektorového zaměření českých účastníků.



Mise, kterou v Ottawě a Torontu doprovázela i zástupkyně agentury CzechInvest, se zúčastnilo pět českých společností z oblasti farmaceutického průmyslu (Green Pharmaceutics, spol. s r.o. Praha), energetiky (INSTAR ITS Ostrava, a. s.), informačních technologií (Principal engineering, spol. s r.o. Praha), výroby kanalizačních a podlahových výpustí (M. Chuděj, spol. s r.o. Hutisko – Solanec) a nábytkářství (Kovos družstvo Teplice).

Program podnikatelské delegace byl zahájen dne 27. 5. v prostorách Velvyslanectví ČR v Ottawě podnikatelským fórem „Czech Republic: Strategic Partner in Central Europe“. Na fóru proběhly prezentace na téma výhod plynoucích z nové obchodní dohody CETA, která je již druhým rokem prozatímně prováděna, prezentované Danielem Hohnsteinem z ottawské advokátní společnosti Tereposky & DeRose, LLP. a Martou Middlebro z Delegace EU v Ottawě.

Trh a příležitosti regionu hlavního města Ottawy, kde sídlí všechny úřady a ministerstva kanadské federální vlády, představil Stephen Onions z agentury Invest Ottawa. Oblast nabízí spolupráci v sektoru informačních a telekomunikačních technologií, vývoje softwaru, biotechnologií a life sciences, čistých technologiích, leteckém průmyslu, obranném a bezpečnostním průmyslu.

Náklady na podnikání v Kanadě patří mezi nejnižší v rámci zemí G7, Ottawa je navíc v oblasti technologií a IT hodnocena jako nejlepší místo pro podnikání (kvalita života, náklady na podnikání). Podporu zaměřenou na investice a příležitosti v ČR kanadským účastníkům semináře představila Eva Jungmannová z agentury CzechInvest.

Následovalo představení českých firem kanadským partnerům Miroslavem Veselkou z HK ČR. Odpolední část ekonomického fóra byla věnována networkingu a B2B jednáním mezi českými a kanadskými partnery. Celodenní program byl poté zakončen recepcí pořádanou předsedou Dolní sněmovny Parlamentu Kanady Geoffem Reganem a předsedou Meziparlamentní skupiny přátel Kanada – ČR Billem Caseym. V rámci akce v Parlamentu se uskutečnil bohatý networking.

Dne 28. 5. podnikatelská delegace pokračovala programem v Bayview Innovation Center, kde proběhlo představení a prohlídka tohoto prestižního centra, zaměřeného na inovace a podporu start-upů. Následně se podnikatelé a členové Hospodářského výboru PSP ČR, přesunuli na prohlídku nového unikátního centra Ottawa L5 pro testování autonomních vozidel, které bylo v Nepean oficiálně otevřeno teprve nedávno.

V odpoledních hodinách se celá delegace přesunula na další program v Torontu a oblasti Niagara, kde téhož dne čeští účastníci navštívili Masaryk Memorial Institut ve Scarborough, kde proběhlo setkání s krajany. Program v Torontu byl rozdělen do dvou částí. Dopoledne dne 29. 5. se zástupci podnikatelské sféry měli možnost účastnit podnikatelského semináře, kde jim byla představena specifika kanadského byznysu, stejně jako Toronto a příležitosti, které největší kanadské město a region nabízí, a to napříč sektory, jako jsou finance, ICT a umělá inteligence, infrastrukturní projekty, life sciences a mnoho dalších. Na seminář pak navázaly samostatné schůzky jednotlivých účastníků s potenciálními partnery.

Poslední částí programu byla návštěva Halifaxu, hlavního města provincie Nové Skotsko, kde se v prostorách Halifaxské obchodní komory dne 30. 5. konalo podnikatelské fórum. Zástupci komory z Halifaxu i města Truro & Colchester, agentury Nova Scotia Business, Inc., Halifax Partnership prezentovali region atlantické Kanady.

V provincii Nové Skotsko žije přes 1 mil. obyvatel, z toho 450 tis. v Halifaxu. Ekonomika nabízí příležitosti v oblasti oceánských technologií, informačních technologiích, potravinářství (mořské plody), čistých technologiích (úložiště energií, biopaliva), leteckém a zbrojním průmyslu, stejně tak i finanční služby, doprava a logistika.V provincii, která nabízí technicky zdatnou a vzdělanou pracovní sílu, je na 10 uznávaných univerzit (Dalhousie University, rozvinutá oblast R&D, robotika a průmyslové parky.

Celá delegace dne 31. 5. rovněž navštívila Millbrook First Nation (komunita původního obyvatelstva) v Truro, kde českým partnerům byly prezentovány ekonomické aktivity regionu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ottawě (Kanada). Autor: Josef Dvořáček, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme