V australských předměstí je výhodnější koupit si dům než pronajímat

 


  • Země: AU – Austrálie
  • Datum zveřejnění: 15.11.2019

 

Nový průzkum ukazuje, že navzdory rychle rostoucím cenám v Sydney a Melbourne, je pro překvapivě na mnoho místech v předměstí v celé zemi levnější kupovat než si pronajímat obydlí. Je to důsledkem nižších hypotečních sazeb. Analýza sestavená výhradně pro Australian Financial Review byla založena na předměstí středních hodnot k říjnu 2019 a předpokládala 20% vklad na 30letou půjčku s průměrnou diskontní sazbou 4,25 %.

Brisbane v této oblasti vítězil. Měl největší počet předměstí, kde je lepší koupit než pronajmout, tam ze 322 trhů s nemovitostmi bylo u 138 předměstí (42,9 %) levnějších platit hypotéku než nájemné. V Hobartu jsou dvě třetiny (66,7 %) ze 45 trhů s nemovitostmi pro kupující levnější než pro nájemce a v Perthu se jedná o třetinu (37,8 %) z 283 trhů. Sydney však zaznamenalo pouze 20 (3,3 %) z 608 předměstí, kdy by bylo výhodnější koupit než pronajímat.

Pokud je nájemné vyšší než náklady na hypotéku a míra neobsazenosti domů a bytů je stálá, pak je to vhodný důvod ke koupil, avšak pokud je míra neobsazenosti vysoká či znatelně kolísá a nájemné relativně nízké ve srovnání s náklady na hypotéku, pak se naopak pronájem vyplatí.

Zdroj: Business Insider
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade Sydney.

Souborové přílohy

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme