V Česku se letos roztočilo devět větrných turbín. Oproti zahraničí se staví minimálně

Na českém území vyrostly po delší přestávce nové větrné elektrárny.



Výstavba větrné elektrárny ve Václavicích u Hrádku nad Nisou, autor: Martin Pinkas/EuroJak lze vyčíst z údajů na webu Energetického regulačního úřadu, licenci k výrobě elektřiny získala firma Větrné elektrárny Bor se dvěma turbínami o celkovém výkonu 4,5 megawattu. Další firma Synergion Alfa CZ rozšířila své portfolio o sedm větrníků u Jindřichovic na Sokolovsku o celkovém výkonu 15,8 megawattu.

Elektrárny u Boru na Tachovsku původně připravovala německá společnost Max Bögl Ostwind, před rokem jej však odkoupili a následně dokončili čeští podnikatelé. Stejně tak se loni změnil vlastník firmy Synergion Alfa CZ. Obě firmy, které letos uvedly do provozu nové větrné turbíny, jsou dnes vlastnicky propojeny přes majitele pražské firmy Micronix – Miloslava Mareše a jeho syna Radka.

Povolovací řízení se v obou případech značně protáhlo, celkem trvalo zhruba deset let. Celkový výkon elektráren je navíc nižší, než se původně předpokládalo. Ještě v žádosti o stavební povolení z loňského února chtěla firma Větrné elektrárny Bor stavět dva větrníky typu Vestas V112 s výškou stožáru 94 metrů a instalovaným výkonem po 3,45 megawattu. Odhadované náklady na výstavbu dvojice elektráren tehdy dosahovaly 215 milionů korun. Nižší výkon oproti původním 21 megawattům má také nový větrný park u Jindřichovic v Krušných horách.

Letošní skóre je vyšší než v loňském roce, kdy celkem přibylo pět větrných elektráren ve čtyřech lokalitách (v součtu 10,8 megawattu výkonu). Ve všech zemích Evropské unie loni zahájily provoz větrníky o celkovém výkonu přes 10 tisíc megawattů. Například ve velikostně srovnatelném Rakousku přírůstek podle statistiky sdružení WindEurope dosáhl 230 megawattů, ve Švédsku 717 a v Belgii 204 megawattů (plus dalších 309 MW na moři).

Převzato z webu Euro.cz. Autor: David Tramba, foto: Martin Pinkas.

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme