V Číně začíná 5. listopadu největší obchodní veletrh na světě, a Češi budou u toho

Proimportní veletrh v Šanghaji, který začíná 5. listopadu 2018, je jednou z nejvýznamnějších ekonomických událostí tohoto roku v Čínské lidové republice.



Konání veletrhu bylo ohlášeno čínským prezidentem Si Ťin-pchingem loni v květnu 2017. Jde o jedinečnou příležitost pro prezentaci zahraničních společností a jejich produktů na trhu druhé největší ekonomiky světa.

Vedle klasických firemní stánků v halách rozčleněných podle oborového klíče přináší veletrh také možnost prezentace v národních expozicích. Ty nemusejí sloužit jen k obecnému představení zemí, ale právě jako ta česká rovněž k vystavení ikonických výrobků a značek, které odrážejí průmyslovou tradici a mají potenciál uplatnit se na čínském trhu.

Společné prostory navštěvují potenciální obchodní partneři a obecně zájemci o spolupráci s e zahraničními dodavateli. Čínští organizátoři deklarovali, že veletrh navštíví až 150 tisíc nákupčích firem ze všech průmyslových odvětví, což pro participující české exportéry představuje přidanou hodnotu a zvýšení šancí na úspěšný vývoz na čínský trh.

Přípravy České expozice jsou již v plném proudu

 

Česká republika na akci nezapadne ani navzdory silné mezinárodní účasti

Českou delegaci do Číny totiž povedou prezident Miloš Zeman a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková . V doprovodu nebudou chybět ani ministr zemědělství Miroslav Toman, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, ministr dopravy Dan Ťok nebo generální ředitelka agentury CzechTourism a šéf agentury CzechTrade.

Právě agentura CzechTrade by se v rámci cesty měla dočkat otevření zahraniční kanceláře v Guanghzhou, která bude již čtvrtým zastoupením na čínském trhu. Díky účasti náměstka MPO Jiřího Havlíčka se česká delegace zapojí i do paralelní tradiční letecké airshow v Ču-chaj, na které se předvedou zástupci českého leteckého průmyslu.

České firmy na CIIE


ŠKODA AUTO: Medvěd na č
tyřech kolech 

ŠKODA AUTO byla založena v roce 1895, tedy v období počátků automobilů, Je tak jednou z nejstarších automobilek na světě, patří koncernu Volkswagen. V současnosti nabízí zákazníkům 8 modelových řad osobních automobilů: CITIGO, FABIA, RAPID, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ, KAMIQ (v Číně) a SUPERB. V roce 2017 dodala zákazníkům celosvětově více než 1,2 milionu vozů. V rámci Strategie 2025 prochází transformací od výrobce automobilů k „Simply Clever-společnosti nabízející nejlepší řešení mobility“. Zcela novým špičkovým modelem mladoboleslavské značky je ŠKODA KODIAQ GT. Jde o první SUV-kupé určení výhradně pro Čínu. V tamním trhu, který je pro ŠKODA AUTO mimořádně důležitý, bude tak automobilka prodávat hned čtyři SUV – Kamiq, Karoq, Kodiaq a Kodiaq GT.

PETROF představí svůj nejoblíbenější klavír 

Společnost PETROF je největším výrobcem akustických klavírů a pianin v Evropě. Obchoduje na pěti kontinentech a vyváží do více než 65 zemí celého světa. Od roku 1864, kdy Antonín Petrof postavil svůj první klavír, vyrobila firma zhruba 630 tisíc nástrojů a řadu dalších v rámci PETROF Brand Family. Piana této značky jsou mezi hudebníky oblíbená především pro neobyčejně měkký, něžný a kulatý tón. Za desetiletí jejich výroby se mnohé změnilo, precizní ruční práce, pečlivý výběr materiálů a nezaměnitelný romantický zvuk však zůstává.

Klavír P 194 Storm, patřící do nové generace klavírů PETROF, bude v Šanghaji představen panem Richardem Pohlem, českým pianistou a pedagogem, který řadu let úspěšně působí na čínských univerzitách, momentálně v Jiujiangu. Zmíněný nástroj prorazil nejen na čínský trh díky své všestrannosti: při jeho stavbě byly použity všechny osvědčené novinky a patenty při užití nejkvalitnějších evropských materiálů. Vzhledem ke svým rozměrům má překvapivě silný, avšak zároveň úžasně barevný a malebný tón.

RÜckl Crystal: Tradice vybroušená do přítomnosti

Rodinná sklárna Rückl je synonymem prvotřídního broušeného křišťálu od roku 1846. Tradice tavení skla a prověřené sklářské postupy se však v rodině předávají z generace na generaci už po tři sta let. Společnost se v Číně představí řadou Contemporary od uměleckého ředitele sklárny Ronyho Plesla. Všechny kolekce z této řady, nazývané také České nebe, odkazují na to nejlepší z české historie a kultury. V Číně budou vystaveny například velké křišťálové vázy Krakatit s dekorem evokující explozi broušených hvězd, nápojový set Amadeus nebo set Metamorphosis, inspirovaný Kafkovou Proměnou.

K vidění bude také originální soška Českého lva, kterou pro Českou a televizní akademii sklárna tradičně vyrábí. Současnou podobu navrhl Rony Plesl a byla poprvé předána letos v březnu na jubilejním 25. ročníku filmových cen Český lev. Rückl představí i křišťálovou zmenšeninu Českého lva, která bude nově zařazena do sortimentu sklárny.

MOSER: Nenapodobitelné tajemství a krása

Je tomu už více než 160 let, kdy talentovaný český rytec Ludwig Moser vdechl život do českého křišťálu a okouzlil svět. Od samého začátku pracoval s tradiční sklářskou technologií, byl to však jeho talent a um, který dodal jeho kolekcím jedinečnost a půvab. Od těch dob se křišťál Moser stal nedílnou výbavou při pořádání královských staveb a na summitech politických elit. Obecně se stal vyhledávanou položkou pro lidi s vytříbeným vkusem. Coby jediný bezolovnatý křišťál opouští sklárnu Moser od roku 1893. Věhlas značky spočívá především v umělecké dovednosti a inovativnosti firemních sklářů, řezačů, malířů a rytců. Tajemství našich typických šesti barev je nenapodobitelné a projeví e pouze v kombinaci s prvotřídním materiálem.

Preciosa: Svět inspirovaný křišťálem

Světová jednička v luxusních vyrobích z křišťálu, skupina Preciosa, stojí na základech staletých sklářských tradic a špičkových inovací. Od ručně zhotovených stínítek pro lampy po novátorské počiny, například typy světelných instalací, Preciosa čerpá podněty ze své jedinečného dědictví, aby dále tvořila budoucnost pro svůj prémiový, odpovědně broušený český křišťál. Skupina operuje v současnosti v globální síti, kterou tvoří 11 regionálních poboček. Z nich vypravuje k zákazníkům ročně více než 1500 letů, v dílnách Preciosy se denně taví 40 tun skla.

CAESAR CRYSTAL BOHEMIAE: Odkaz bratří Císařů

CAESAR CRYSTAL BOHEMIAE je pokračovatelem tradice kvalitní sklářské výroby ve sklárně Josefodol, která byla v roce 1861 založena vídeňským obchodníkem Josefem Schreibrem v půvabném údolí řeky Sázavy u města Světlá nad Sázavou na Českomoravské vrchovině. Během totalitního režimu byla sklárna znárodněna ve prospěch státního podniku Bohemia a následující privatizací v roce 1994 byla přejmenována na CAESAR CRYSTAL BOHEMIAE, a. to podle posledních soukromých majitelů sklárny bratří Císařů (Caesar), k jejichž odkazu se nynější vlastníci hlásí. V současné době je sklárna v Josefodole 100procentní českou společností. V Josefodolské sklárně se vyrábí ručně foukaný i broušený 24procentní olovnatý křišťál. Spojením starých osvědčených tradic s ryze moderními dekory renomovaných výtvarníků jak vlastních (především Zdeněk Kunst a Stanislav Machek), tak i externích (například Švarc, Exnar, Janák), vzniká výjimečně ušlechtilá křišťálová krása, typická právě pro místo svého vzniku.

Crystal BOHEMIA : Symbol českého olovnatého křišťálu

Brilance, lesk, třpyt, vysoký index lomu světla, vysoká úroveň výrobního procesu a technologie patří mezi základní vlastnosti výrobků z 24 % olovnatého křišťálu, které jsou vyráběny v poděbradských sklárnách Crystal BOHEMIA. Dlouholetá tradice, kreativita návrhářů, široký sortiment, vysoký standart kvality, flexibilní výroba a důvěra zákazníků jsou hlavními atributy úspěšného chodu poděbradských skláren. Crystal BOHEMIA je výrobcem tradičního českého olovnatého křišťálu ve světě. Sklárny byly založeny v roce 1876. Výroba zprvu sododraselného skla se od roku 1927 začala orientovat na olovnatý křišťál. Přes složité situace, kterými byly světové války a ekonomické krize, se poděbradským sklárnám vždy podařilo prosadit ve tvrdé konkurenci na trhu, na kterém byly a jsou její výrobky vždy ceněny a přijímány s důvěrou zákazníků.

Crystalex: Největší výrobce nápojového skla v Česku

Crystalex CZ je přímým pokračovatelem těch nejlepších tradic českého sklářství. Jako největší domácí výrobce nápojového skla patří zároveň v tomto oboru i mezi přední světové výrobce. Cílem firmy je zprostředkovat náročným zákazníkům dokonalý a jedinečně harmonický smyslový zážitek při každém napití.

Společnost se po příchodu nového majitele v roce 2009 podařilo vrátit na zahraniční trhy a už v roce 2010 vykázala mnohamilionový zisk. Devadesát procent produkce míří na export do 70 zemí. Nejvýznamnějšími odběrateli jsou státy EU, USA a Rusko.     Významné prodeje má společnost na trzích Jižní Ameriky i v řadě afrických a asijských zemí. Cestu firmě úspěšně otevírají světově proslulé ochranné známky Bohemia Crystal a Bohemia Glass. V Šanghaji na China Intenational Import Expo se Crystalex představí kolekcemi SANDRA, GISELLE, WATERFALL, TURBULENCE a CRAZY NEON.

Škoda Transportation: Specialista na MHD a železnici

Jen málokterá značka proslavila Českou republiku ve světě tak, jako plzeňská Škoda. S jejími výrobky se lidé setkávají již téměř 160 let. Dnes se společnost Škoda Transportation soustředí především na vozidla pro městskou hromadnou dopravu a železnici.

Firma zaměstnává přes pět tisíc lidí v Plzni, Praze, Ostravě, nebo Šumperku. Jednotlivé projekty řeší vedle mateřské společnosti Škoda Transportation několik dceřiných společností nebo společných podniků působících vedle České republiky i ve Finsku, Německu, Rusku nebo Maďarsku. Škoda Transportation vyrábí a vyvíjí nízkopodlažní tramvaje, trolejbusy a hybridní vozidla pro ekologicky šetrnou veřejnou dopravu evropských měst. Společnost se zároveň soustředí na produkci vlaků různé koncepce, nebo výrobu lokomotiv.

Tatra: Kopřivnická automobilka udává tón už 165 let

Tatra je třetí nejstarší automobilkou na světě s dlouholetou tradicí ve výrobě dopravních prostředků. První osobní automobil vyrobila v roce 1897, nákladní o rok později. Dnes slouží plněpohonná vozidla Tatra s unikátní konstrukcí podvozku založené na centrální nosné rouře s nezávislými výkyvnými polonápravami s pohonem od 4 x 4 až po 16 x 16 v civilním sektoru i při vojenských operacích po celém světě. Vozidla Tatra jsou většinou využívána pro přepravu nákladů a jednotek a dále jako nosiče speciální nástaveb. Podvozky Tatra slouží také pro obrněná vozidla. Akciová společnost Tatra Trucks převzala kopřivnickou automobilku v roce 2013 a po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí speciální nákladní vozidla na míru požadavkům klienta. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu.

Zetor: Špička mezi traktory

Společnost Zetor Tractors se sídlem v Brně, založená v roce 1946, je předním výrobcem traktorů s dobrou reputací v Evropě, USA, severní, střední či jižní Americe. Za dobu své existence vyvezla své výrobky do 136 zemí, do roku 2015 prodala 1,3 milionu traktorů.

Traktory Zetor jsou navrženy tak, aby nabízely nejlepší možnou kombinaci výkonu motoru a hmotnosti traktoru, s cílem maximalizovat výkon a hospodárnost spotřeby paliva.

Do Šanghaje veze brněnský výrobce model traktoru Crystal, který Crystal, označovaný jako „parťák pro tvrdou práci”. Jeho předností je šestiválcový motor s maximálním výkonem až 171 koní, který dává traktoru dost síly, aby s přehledem zvládl těžké pracovní nasazení. Všechny motory traktorů Crystal vycházejí z ověřené koncepce čtyřdobých vznětových šestiválcových motorů vybavených 24 ventily a vstřikováním Common Rail. Nová generace CRYSTALu je vybavena úspornou ECO 40 převodovkou a výrazně lepší ergonomií mechanismu řazení oproti předchozímu modelu.

Aircraft Industries: Veze model letounu L 410 UVP-E20 v Číně

Pokud bychom hledali v české 100leté historii výrobce letadel v kategorii „commuter”, čili letadel,   která mají nanejvýše 19 cestujících, dvoučlennou posádku a omezenou nosnost,

najdeme jen jednoho – Aircraft Industries. Firma navazuje na 80letou tradici a je následníkem bývalého LETu Kunovice. Mezi výrobci v této kategorii dopravních letounů je exkluzivním domácím výrobcem a pýchou českého leteckého průmyslu.

V současné době probíhá v Číně validace typového certifikátu devatenáctimístného letounu L 410 UVP-E20, který se vzhledem ke svým charakteristikám a parametrům jeví jako vhodný pro zajištění dopravy zejména v odlehlých oblastech na severu a jihozápadě Číny.

V Šanghaji se na národní expozici představí model tohoto letounu L 410 UVP E-20. 

Merkur: Král stavebnic

Každý, kdo uslyší slovo MERKUR, si vzpomene na planetu naší sluneční soustavy, ale i na nejznámější českou hračku stejného názvu. MERKUR je značka kovových stavebnic, vláčků a učebních pomůcek, která vznikla počátkem dvacátého století v Polici nad Metují.

Merkurtoys je ryze česká firma, která kromě známé a v celém světě žádané kovové stavebnice produkuje i plechové vláčky v královské velikosti „0“. V posledních letech se firma zaměřuje také na učební pomůcky, robotiku a mechatroniku. Pro školy nejen v České republice nabízí desítky edukativních pomůcek, které děti naučí manuální zručnosti a technickému myšlení.

Vystavený model Větrného mlýnu na China International Import Expo je krásnou ukázkou naší stavebnice, jejíž systém byl použit například i na výrobu prototypu kontaktních čoček, jehož autorem je světoznámý vynálezce Otto Wichterle.

Ježek s pastelkami

Společnost KOH-I-NOOR HARDTMUTH je tradiční českou soukromou akciovou společností s velkou dynamikou rozvoje. V současné době je největším oborovým výrobcem školních uměleckých a kancelářských potřeb ve střední a východní Evropě, kromě domácího trhu své zboží nabízí a prodává ve více než 90 zemích světa. V současnosti je KOH-I-NOOR HARDTMUTH součástí skupiny KOH-I-NOOR holding. Podnik založil Josef Hardtmuth roku 1790 ve Vídni, odkud byla výroba grafitových jader roku 1848 přesunuta do Českých Budějovic. Tužky KOH-I-NOOR slavily postupně úspěchy na různých světových výstavách. Ocenění si do Čech přivezly z mnoha světových výstav, například roku 1855 z New Yorku, roku 1856, 1900 a 1925 z Paříže, 1862 z Londýna, 1882 z Vídně nebo roku 1905 z Milána.

Kovap: Tradiční výrobce plechových mechanických hraček

S výrobou hraček začal v roce 1946 před- chůdce KOVAPu, firma „Bratři Sedlákové – výroba mechanických hraček“. Bratři Sedlákové vyráběli hračky vlastní konstrukce, které byly u zákazníků velmi oblíbené pro svou odolnost a podobnost se skutečnými stroji. Na tuto tradici navázala firma KOVAP. V současné době pokračuje nejen výroba osvědčených modelů z konstrukční dílny E. Sedláka, které jsou upravené, aby odpovídaly současným bezpečnostním požadavkům, ale i nové modely konstruované dle přání zákazníků na zakázku. Některé naše výrobky potiskujeme dle návrhu zákazníků pro reklamní účely.

Firma KOVAP se kromě výroby hraček a reklamních předmětů zabývá též konstrukcí a výrobou lisovacích nástrojů a forem v naší moderně vybavené nástrojárně.

Traktor Zetor s valníkem, který ukáže firma v Šanghaji, byl navržený  Eduardem Sedlákem, počátek výroby tohoto traktoru se traduje od roku 1957, tzn. loni oslavil traktůrek 60leté výročí zahájení sériové výroby.Tato plechová mechanická hračka má originálně řešený pérový strojek, který má tři rychlosti vpřed, zpátečku, brzdu a řízení volantem.

Svět pohádek z Klatov

Bino Europe přináší na český a světový trh edukativní hračky z přírodních materiálů. Designéři Bino ve spolupráci s pedagogy a vývojáři hledají další a další cesty, jak dětem přiblížit svět a podat jim pomocnou ruku při jeho objevování. Společnost Bino Europe založili manželé Brabcovi nejdříve v Německu, kam emigrovali z komunistického Československa. Od začátku padla jejich volba oboru podnikání na hračky ze dřeva.

V roce 2001 investovali majitelé do nákupu tradiční německé značky hraček Mertens a celou její výrobu přesunuli ze Stuttgartu do českých Klatov.Dnes je Bino respektovanou značkou v oboru hraček po celém světě. Firma nyní vyrábí hračky nejen ze dřeva, ale i plyšové a z dalších materiálů. Ve více jak 40 zemích poznávají děti různých národností české pohádkové postavičky jako například Krtka, Rákosníčka nebo makovou panenku.

 
Zpracováno z podkladů ČTK PROTEXT.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí

Doporučujeme