V Japonsku nový vládní program zvýhodní bezhotovostní platby

S ohledem na říjnové navýšení DPH z 8 na 10 % a dlouhodobě nízký podíl bezhotovostních plateb pohybujících se hluboko pod celosvětovým průměrem představila japonská vláda nový program Cashless, který spotřebitelům umožní získat až 5 % z provedené platby zpět.

Program Cashless se bude vztahovat na všechny typy bezhotovostních plateb, včetně těch provedených skrze služby jako je např. Apple Pay či japonský Rakuten Pay. Pro vrácení části ze zaplacené částky stačí, aby platba byla provedena v obchodě, jenž je do programu Cashless zaregistrovan. V případě malých a středních podniků či restaurací bude tvořit částka proplacená vládou poskytovateli bezhotovostního platebního styku 5 % z provedené platby, u franšízových řetězců pak 2 %. Spotřebiteli budou peníze vráceny buďto skrze věrnostní body, či prostřednictvím přímé slevy. 

Zahájení programu, ze kterého jsou vyjmuty nákupy např. poštovních známek či automobilů, je naplánované na říjen tohoto roku a probíhat by měl až do června 2020. Japonská vláda si od něj slibuje jednak podporu spotřebních výdajů, u kterých se s navýšením DPH očekává znatelný pokles, tak rozšíření bezkontaktních plateb. Ty v roce 2018 tvořily pouhých 23,8 % veškerých spotřebitelských plateb.

Zdroj: Nikkei
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Tokiu

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme