V Kazachstánu proběhla podnikatelská fóra

Podnikatelská mise, sestávající z 20 členů, doprovodila předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka na jeho oficiální návštěvě do Kazachstánu ve dnech 16. až 18. října 2019. Misi organizoval společně s Velvyslanectvím ČR v Nur-Sultanu Svaz průmyslu a dopravy ČR a Komora pro hospodářské styky se státy SNS.



V průběhu cesty se uskutečnila dvě podnikatelská fóra, první dne 17. října v Nur-Sultanu a druhé dne 18. října v Šymkentu.

Podnikatelské mise se zúčastnili představitelé následujících firem a svazů:  Svaz průmyslu a dopravy ČR; Komora pro hospodářské styky se státy SNS; Svaz chemického průmyslu ČR, z.s.; Bohemia-lázně a.s.; ČeMeBo s.r.o.; EGAP a.s.; EGT Express CZ, s.r.o; ISB Genetic a.s.; Khaanzaa spol. s.r.o.; Lázně Teplice v Čechách a.s.; Liko-s a.s.; Raiffeisenbanka a.s.; ReachSpektrum, s.r.o.; Sigma Pumpy Hranice, s.r.o. a Zimatechnik s.r.o..

Dne 17. 10. 2019 se v Nur-Sultanu uskutečnilo Česko-kazachstánské podnikatelské fórum, které z české strany organizovala Komora SNS, SP ČR a ZÚ Nur-Sultan, z kazachstánské pak Komora zahraničního obchodu. Na jeho slavnostním zahájení vystoupil předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radek Vondráček, Ermek Košerbaev, náměstek ministra zahraničních věcí Kazachstánu, prezident SP ČR Jaroslav Hanák a František Masopust, předseda představenstva Komory SNS. Následovala B2B jednání, kterých se z KZ strany zúčastnilo přibližně 50 podnikatelů.

Po příletu do Šymkentu, třetího největšího města Kazachstánu, dne 18. 10. 2019 se uskutečnilo další podnikatelské fórum, organizované jako Projekt ekonomické diplomacie velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu ve spolupráci s Komorou SNS a Svazem průmyslu a dopravy ČR, z místní strany pak Hospodářskou komorou města Šymkent.

Na slavnostním zahájení vystoupil primátor Erlan Ajtakhanov, předseda ČR Radek Vondráček, ředitel Komory podnikatelů Šymkentu Nurlan Kabištaev, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a předseda Komory SNS František Masopust. Následovala mimořádně aktivní B2B jednání se 130 kazachstánskými podnikateli a poté společný oběd podnikatelských účastníků fóra.

Podnikatelská fóra přinesla řadu konkrétních výsledků, včetně podpisu smlouvy o budoucích dodávkách českého skotu do KZ, objednávku několika pump, jednání se 14 cestovními kancelářemi o klientech do českých lázní, předběžnou dohodu o spolupráci při přepravě zboží mezi ČR a KZ, řadu jednání o možném nákupu surovin (zejména luštěnin) pro výrobu potravin v ČR a další. Podnikatelé hodnotili svoji účast na misi pozitivně a konstatovali zřetelný rozdíl v aktivitě firem v Šymkentu proti společnostem v hlavním městě.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nur-Sultanu (Kazachstán).

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme