V Nigérii zpomalila inflace a vzrostly ceny akcií tamních firem

Roční inflace v Nigérii se v srpnu zpomalila na 16,01 procenta, uvedl národní statistický úřad (NBS). Míra tohoto ukazatele byla o 0,04 procenta nižší než v červenci minulého roku.



Nejvyšší dynamiku a efektivnost růstu zaznamenaly oděvní materiály a oděvy, osobní letecká doprava, motocykly a obuvnictví, což vedlo ke zpomalení inflace. Guvernér Nigerijské centrální banky Godwin Emefiele uvedl, že očekávaná míra inflace bude klesat rychlejším tempem a dosáhne jednomístných hodnot v polovině roku 2018. „Velmi optimisticky vidíme snižování cen potravin, které povede k posílení ekonomiky a s tím spojenému snižování inflace,“ řekl Emefiele novinářům na začátku investiční konference pořádané londýnskou burzou cenných papírů.

Nigerijské akcie vzrostly o 1,3 procenta a dosáhly šestitýdenního maxima 37 tisíc bodů. Díky postupnému posilování ekonomiky se zahraniční investoři nebojí nakupovat akcie tamních firem. Nejlépe obchodovanými tituly jsou akcie společnosti Dangote Cement, která patří k nejsilnějším nigerijským společnostem. Tamní ropná a zbožová burza v závěru roku také hlásí růst přes jedno procento.

Federální vláda v současné době realizuje studie proveditelnosti výstavby deseti nových standardních železničních tratí po celé zemi. Podle Nigerijské železniční korporace (NRC) bude ve výsledku standardními železničními tratěmi pokryto přes 3421 kilometrů. NRC toto uvádí ve své poslední zprávě o plánu rozvoje železnic.

Generální ředitel Nigerijské národní ropné společnosti (NNPC) Maikanti Kacalla Baru řekl, že společný podnik NNPC a Nigerian Agip Oil Company (NAOC) vyprodukují dalších 480 MWh elektrické energie. K rozhodnutí zahájit druhou fázi výstavby Okpai dal podnět obrovský úspěch projektu Okpai Phase I, který je označován za nejkonzistentnější elektrárnu v zemi. „Ačkoli Okpai Phase I měla do národní sítě dodávat 450 MWh, ve skutečnosti produkuje jen 300 MWh. I tak je to velmi významný přírůstek do národní sítě,“ míní Baru.

Převzato z časopisu Český exportér, přílohy Hospodářských novin a týdeníku Ekonom, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a agenturou CzechTrade. Autoři článku: pracovníci zahraničních kanceláří CzechTrade.

• Teritorium: Afrika | Nigérie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme