V Ománu začínají soustřeďovat svůj byznys světoví giganti. České firmy chtějí být u toho

Ománská vláda ve snaze diverzifikovat do roku 2020 ekonomiku od ropy vytváří z přístavu Sohar obchodní a průmyslový středobod. Dostupný prostor tři roky před plánovaným termínem dokončení ekonomického plánu země je v první fázi bezcelní zóny již téměř plně pronajat. České firmy nechtějí nechat nic náhodě. O účast v podnikatelské misi do Sultanátu Omán, kterou organizuje Hospodářská komora od zítřejšího rána až do 10. února, proto byla ze strany firem vysoká poptávka.



Jedním z důvodů, proč české podnikatele láká Sultanát Omán, je přístav Sohar, který je jedním z největších projektů rozvoje přístavů na světě, do kterého ománská vláda pumpuje přes 12 miliard dolarů.

Brzy by v Soharu měl vyrůst podnik na zpracování kovů, který bude největším svého druhu na světě stojící mimo území Číny. Dohody se dvěma ománskými obchodními giganty umožní mj. také finální kompletaci dvou set tisíc automobilů největších světových značek, včetně posledních modelů Toyota, Daihatsu, Lexus, Kia, Ford, Nissan nebo BMW.

V bezcelní zóně se staví také pět ferochromových hutí a brzy se ke třem klastrům přístavu (logistika, petrochemie a kovy) přidá také terminál, zaměřený na hromadnou manipulaci se zemědělskými komoditami, čímž se místo stane zodpovědné za správu ománských národních potravinových zásob.

Podnikatelská delegace, kterou tvoří pod vedením viceprezidenta Hospodářské komory Bořivoje Mináře 22 firem v oborech dopravní infrastruktury, energetiky, solárních technologií, lázeňství a cestovního ruchu, lékařství a farmacie, ale i potravinářství a dalších oborů, se zároveň připojí k náměstkovi ministra zahraničních věcí Martinu Tlapovi, který vedle svých diplomatických jednání s ománskými představiteli zahájí podnikatelské setkání v Maskatu.

Jedno z podnikatelských setkání se uskuteční také v Soharu, a to ve spolupráci Hospodářské komory s guvernorátní pobočkou Ománské obchodní a průmyslové komory. Podnikatelskou delegaci přijme guvernér North Al Batinah a šejk Muhana Bin Saif Al-Lamki. Česká delegace obdržela i pozvání k návštěvě petrochemického koncernu ORPIC a společnosti Sohar Aluminium, podnikatelé budou jednat o možném obchodu také s prezidentem Ománských státních hmotných rezerv.

Soharský přístav ale není jediným zájmem českých podnikatelů. Omán je sice malá země, ale díky své umírněné a liberální politice představuje odrazovou platformu pro podnikatelské aktivity i do dalších zemí Arabského poloostrova i blízkého Íránu.

Zástupci firem odlétají do Ománu již podruhé, poslední mise Hospodářské komory se konala na konci roku 2015 v rámci cesty do zemí Perského zálivu. Hospodářská komora v loňském roce uspořádala rekordní počet podnikatelských misí a jiných proexportních akcí v ČR. Drtivá většina těchto aktivit byla zaměřena právě na země mimo EU. V roce 2016 vypravila dvacet podnikatelských delegací do 23 zemí světa. Během podnikatelských misí firmy podepsaly nové kontrakty za stovky milionů korun, a to i v méně tradičních zemích, jako je například Írán nebo Nigérie.

 

• Teritorium: Asie | Omán | Zahraničí

Doporučujeme