Velký návrat: solárníci v Německu loni instalovali zdroje o výkonu tří jaderných reaktorů

Dynamika výstavby fotovoltaických parků se po roce 2012 v Německu zpomalila, nyní ale solární sektor opět zažívá lepší časy. V loňském roce byly instalovány solární zdroje o výkonu 3 GW, což je o 70 procent více než v roce předchozím, a letos by to mělo být podobné. Oživení souvisí také s rostoucí poptávkou po solární energii pro dobíjení elektromobilů.



Solární branže zažívá v Německu zmrtvýchvstání. V roce 2018 přidal solární sektor v Německu 3 GW instalovaného výkonu na celkových 45,9 GW, což je nejvíce v Evropě. Německá asociace solárního průmyslu pro tento rok očekává dalších 3,5 až 4 GW instalovaného výkonu a investice přesahující tři miliardy eur (77,4 miliardy korun).

Nálada mezi solárníky je opět velmi optimistická, uvedl šéf asociace Carsten Körnig při zahájení největšího evropského veletrhu zaměřeného na fotovoltaiku Intersolar v Mnichově. Index podnikatelského klimatu v sektoru nebyl od roku 2005 lepší, tvrdí Körnig.

Sektor zažil po roce 2012 útlum s tím, jak se začaly postupně snižovat dotace na vyrobenou elektřinu ze slunce. V roce 2010 zaměstnával ještě 133 tisíc lidí, loni to bylo jen 35 tisíc. Díky výraznému snižování ceny solárních panelů (za deset let o 75 procent) bude nyní možné přežít i bez dotací. Nicméně mnoho firem mezitím zkrachovalo, napsal deník Handelsblatt. Z 16 firem, které v minulých letech vstoupily na německou burzu, neskončily v insolvenci jen tři.

Fotovoltaika v Německu (instalovaná kapacita v GW)

2000 0,1
2005 2,1
2010 18,0
2015 39,2
2018 45,9

Zdroj: Handelsblatt

Solární panely navíc nejsou vnímány u veřejnosti tak negativně, jako je tomu u větrných turbín v krajině. Každý druhý majitel domu chce mít podle asociace na střeše solární panely.

Sektor vidí budoucnost v propojení fotovolatiky s domácími úložišti energie a nabíjením elektromobilů, což se projevuje i na veletrhu Intersolar mezi vystavovateli. „Stále více lidí si uvědomuje, že elektromobily mají smysl pouze v případě, pokud využívají zelenou elektřinu,“ dodal Körnig. Proto podle něj poptávka po elektřině vyrobené sluncem poroste.

Krize trhu z minulých let se projevila hlavně tím, že na krachu německých výrobců vydělaly společnosti z Číny. Například firma Solarworld se sídlem v Bonnu ukončila výrobu loni v září, bývalou továrnu v durynském Arnstadtu odkoupil největší čínský výrobce lithium-iontových baterií CATL. Ten má dodávat baterie pro německé automobilky BMW a Volkswagen.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme