Vesnicí roku 2019 je obec Lipová

Na Jarmarku venkova v Luhačovicích byly vyhlášeny výsledky Vesnice roku 2019. Hlavní titul letošního ročníku předala obci Lipová z Ústeckého kraje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.



Druhé místo patří obci Ratiboř ze Zlínského kraje. Na pomyslném třetím stupni vítězů se umístila obec Libovice ze Středočeského kraje. Udělen byl taktéž titul Cena veřejnosti. Ocenění získala obec Sobíňov z kraje Vysočina. Koláčovou cenu získala obec Lozice z Pardubického kraje.

„Těší mě, že si soutěž Vesnice roku získala během své pětadvacetileté existence tak velkou prestiž. Ráda bych pogratulovala nejen letošním vítězům, ale všem zúčastněním, že do toho šli a udělali pro svoji obec velký kus práce. Věřím, že se jejich odhodláním a nadšením nechají inspirovat i další starostky a starostové a přihlásí své obce do příštího ročníku,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Do letošního 25. ročníku Vesnice roku se přihlásilo 206 obcí. Nejvíc přihlášených bylo z Jihočeského kraje, a to 25, naopak nejméně, celkem pět, z kraje Moravskoslezského. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 získá finanční odměnu formou dotace ve výši až 2,6 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj a od partnera soutěže automobil Škoda.

Finalisty letošního ročníku byly tyto obce:

Čejetice (Jihočeský kraj)
Morkůvky (Jihomoravský kraj)
Hazlov (Karlovarský kraj)
Nový Hrádek (Královéhradecký kraj)
Svojkov (Liberecký kraj)
Otice (Moravskoslezský kraj)
Bělotín (Olomoucký kraj)
Lozice (Pardubický kraj)
Pačejov (Plzeňský kraj)
Libovice (Středočeský kraj)
Lipová (Ústecký kraj)
Sobíňov (Kraj Vysočina)
Ratiboř (Zlínský kraj)

Více informací o soutěži naleznete na www.vesniceroku.cz.

Foto: web obce Lipová

Doporučujeme