Většina českých regionů bohatne rychleji, než je průměr EU. Nejvíce se daří Zlínskému kraji

Hrubý domácí produkt 12 českých regionů roste rychlejším tempem než průměr Evropské unie. Vyplývá to ze zjištění projektu Evropa v datech, který porovnal poslední dostupná data s údaji z roku 2004.

Žádný z českých krajů s výjimkou Prahy ještě nedosáhl úrovně HDP na jednoho obyvatele, které by se rovnalo evropskému průměru. Od vstupu do EU se i přesto může 12 českých regionů pyšnit rychlejším růstem vlastního HDP, než jaký je průměr EU.

„Ze srovnání vyplývá, že nejrychleji bohatne Zlínský kraj. Jeho HDP na hlavu bylo v roce 2004 na 61 procentech unijního průměru. V roce 2016 se vyšplhalo na 75 procent,“ uvádí Jan Krupička z analytického projektu Evropa v datech.

Ekonomicky se velmi dařilo také Jihomoravskému kraji, jehož HDP na hlavu vzrostlo z 71 % na 85 % unijního průměru. Praha s růstem o 19 procentních bodů dosáhla na 183 % průměru EU.

Ústecko stagnuje, Karlovarsko si oproti Evropě pohoršilo

Polepšení vůči průměrnému růstu HDP v Evropské unii se nedočkaly jen dva české regiony. „Karlovarský kraj začínal v roce 2004 se 61 procenty evropského průměru, tedy na stejné pozici jako Zlínský kraj. Jako jediný z českých regionů si však ve srovnání s EU pohoršil, a to o tři procentní body. Přestože také bohatne, tak mnohem pomaleji,“ vysvětluje Jan Krupička. Lépe se ve srovnání s unijním průměrem nedařilo ani Ústeckému kraji, který se od roku 2004 drží na 64 %.

Podívejte se na interaktivní infografiku

Jižní Morava je na vrcholu, daří se Plzeňsku a Středním Čechám

Vrchní příčky co do růstu i výše HDP na hlavu patří v České republice Praze a Jihomoravskému kraji. Hned za nimi se umístilo Plzeňsko a Střední Čechy, které od roku 2004 zaznamenaly zlepšení vůči unijnímu průměru o 6 procentních bodů. Ačkoliv se nejedná o nejvýraznější růst mezi českými kraji, zůstávají tyto regiony stále na nejvyšších pozicích. A to díky své dobré ekonomické kondici již v době vstupu České republiky do EU. Podobně si vedlo Liberecko, jehož HDP v roce 2016 dosáhlo 68 % evropského průměru, a Pardubicko, které povýšilo na 71 %.

Tisková zpráva projektu Evropa v datech

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme