Většina firem má obavy z czexitu. Čtvrtina zahraničních by z ČR odešla

Nejistota spojená s diskuzí o takzvaném czexitu, tedy vystoupení Česka z Evropské unie, už pronikla mezi manažery podniků a investory – znepokojeno je 78 procent z nich. Obavy mají české i zahraniční firmy.



Vyplývá to z březnového průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) mezi 150 tuzemskými i zahraničními firmami. Asi 28 procent podniků by v případě opuštění Unie zvažovalo přesunout investice jinam.

Firmy od politiků požadují jasné „ano“ pro setrvání v EU, zdůraznění přínosu členství a věcnou debatu.  „Politici a média zde mají velkou zodpovědnost, míní přední německý ekonom Clemens Fuest.

Obavy související s debatou o czexitu, kterou rozpoutalo jednání parlamentních stran o obecném referendu, pociťuje 83 procent zahraničních investorů, ale také dvě třetiny dotazovaných českých firem. Nejvíce znepokojeny jsou podle průzkumu výrobní podniky nad 250 zaměstnanců. Pokud by opravdu došlo k odchodu Česka z Unie, zvažovala by čtvrtina firem snížení investic v tuzemsku, 28 procent dokonce jejich přesun jinam. Naopak čtyři z deseti firem by na změny nereagovaly.

Kde jsou rizika?

Rizika případného czexitu vidí firmy především v omezení svobod jednotného evropského trhu (74 procent). V souvislosti s tím se obávají zavedení cel a daní (66 procent), nárůstu byrokracie (61 procent), poklesu obratu společnosti (60 procent) nebo dokonce propouštění zaměstnanců (36 procent).

Jen ti největší němečtí investoři přitom v tuzemsku zaměstnávají asi 150 tisíc lidí. „Czexit nevidíme jako reálnou alternativu, která by něčím zlepšila současné podmínky,“ říká Milan Šlachta ze společnosti Bosch. Podle skoro poloviny firem by Česká republika měla po odchodu z EU špatnou vyjednávací pozici pro mezinárodní obchodní dohody.

„Nikdo z iniciátorů debaty zatím srozumitelně nevysvětlil, jaký ekonomický, společenský a mezinárodní dopad by czexit pro zemi měl. Přes 80 procent českého zahraničního obchodu se odvíjí s EU. Přístup na evropský vnitřní trh a výhody s tím spojené jsou pro Česko zásadní,“ říká Jörg Mathew, prezident ČNOPK, a dodává: „Otázkou je, zda ti, kteří džina jménem czexit vypustili, ho dokáží vrátit zpět do láhve.“

Firmy: Odmítněte referendum

Podle firem už i samotná debata zemi neprospívá. Firmy v průzkumu požadují, aby se politická reprezentace jasně vyslovila pro dlouhodobé setrvání v EU a odmítla referendum. Politikům zároveň vytýkají nevěcný a populistický tón, jakým je diskuze vedena. Volení zástupci by měli důrazně vylíčit výhody členství a negativní důsledky případného vystoupení z Unie.

Přední německý ekonom Clemens Fuest považuje české volání po větší nezávislosti za legitimní, varuje však před diskuzí, která zatajuje realitu případného czexitu: „Politici a média v Česku mají v této otázce velkou zodpovědnost. Lidé musí vědět, že současný pozitivní vývoj ekonomiky patrně nebude pokračovat, pokud země EU opustí. Otázka pro občany tedy zní: Jste připraveni ohrozit velmi dobré vyhlídky na růst blahobytu pro více nezávislosti?“ 

Redakčně upravená tisková zpráva Česko-německé obchodní a průmyslové komory 

• Oblasti podnikání: Investice | Služby

Doporučujeme