Vikingové z Vlašimi. Obrat obalové firmy se blíží miliardě korun

Nikdo na světě nezabalí bonbony tak rychle jako stroj české rodinné firmy Viking Mašek. Ta na Karlovarsku otevírá už čtvrtý výrobní závod.



 Lukáš Mašek ze společnosti Viking Mašek. Zdroj Martin Pinkas/EuroAutomobilový průmysl, pivovarnictví… a tím pravděpodobně skončí odpověď náhodně vybraného Čecha na otázku, v kterých odvětvích lze Česko zařadit mezi světovou špičku. Málokdo by si přitom tipnul, že díky rodinné firmě ze středočeské Vlašimi exceluje tuzemský průmysl v jednom poněkud přehlíženém odvětví. A to i přesto, že ho má každý prakticky denně na očích.

„Pokud přijdete do libovolné prodejny potravin, na sto procent uvidíte zboží, které je zabaleno na našich strojích,“ říká Lukáš Mašek, který spolu s bratrem Janem vede společnost Viking Mašek, výrobce balicích strojů pro potravinářský a farmaceutický průmysl. Tedy společnost, jejíž globální obrat se podle Maška blíží miliardě korun a jejíž jméno lze nalézt na prvním místě v odborných cizojazyčných publikacích zabývajících se tímto neobvyklým oborem.

Kapacita nestačila

Rodinná firma zatím v Česku vyráběla balicí stroje ve dvou závodech ve Vlašimi a v Nejdku. Ty však už kapacitně nestačily a letos v únoru startuje výrobu v novém kartonovacím centru v Nové Roli na Karlovarsku. „Chceme tak zvýšit výrobní kapacitu. Šlo o investici za zhruba 55 milionů korun,“ vyčísluje Lukáš Mašek.
 
Historie společnosti sahá do šedesátých let k Výzkumnému ústavu balicích strojů. Ten v roce 1992 zprivatizoval otec obou bratrů Rudolf a bez velkého přehánění odstartoval celosvětovou expanzi. Dnes má Viking Mašek obchodní zastoupení prakticky po celém světě a jako jedna z mála tuzemských firem je pevně etablovaná na složitém a vysoce konkurenčním trhu v USA. V městečku Oostburg ve státě Wisconsin se dokonce nachází čtvrtý výrobní závod Vikingů z Vlašimi.

Balit fíky na Sahaře

Stopu zanechala společnost i ve výrazně exotičtějších zemích. „V Alžírsku, na Sahaře uprostřed ničeho, balíme fíky a datle,“ popisuje Lukáš Mašek jednu z nejneobvyklejších zakázek v historii společnosti. Pro využití na africkém kontinentu vyrobila česká firma také mobilní balicí stroj. „Balicí stroj jsme dali do kontejneru i s příslušenstvím a generátorem elektrické energie. Nyní slouží v rozvojových zemích v Africe. Vždycky se někam přesune, zabalí čerstvé potraviny a pak se přesune o tři sta kilometrů dál,“ vysvětluje Mašek.

Zhruba desetina zákazníků firmy Viking Mašek se rekrutuje z farmaceutického průmyslu a z řad výrobců pracích prášků. Většina strojů je však určena na balení potravinových značek, jako jsou Emco nebo Starbucks. Nejrychlejší balicí stroj světa Velocity s řídicími jednotkami Simotion od globálního technologického lídra Siemens dokáže zabalit až 300 sáčků bonbonů nebo oříšků za minutu.

Trend budoucnosti však každopádně Vikingové vidí spíše v automatizaci a ekologizaci výroby. Stejně jako jiná odvětví i potravináře trápí nedostatek pracovních sil, a požadují proto, aby moderní stroje zvládlo obsloužit co možná nejméně lidí. Více než na všechna jiná odvětví pak na ně dopadá tažení proti plastům a mezinárodní tlak na snížení jejich spotřeby.

„Vytváříme stroje na balení do biodegradovatelné fólie. Je to materiál, který se sám v přírodě rozloží, a velké nadnárodní firmy začínají vyžadovat, aby obaly byly co nejvíce recyklovatelné nebo biodegradovatelné,“ nastiňuje Mašek trend budoucnosti.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Jan Brož, foto: Martin Pinkas.

• Oblasti podnikání: Ostatní

Doporučujeme