Vláda schválila rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení na příští rok

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová předložila vládě návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2020 a střednědobého výhledu na roky 2021-2022. Návrh počítá s navýšením rozpočtu o 340 milionů korun, a to zejména kvůli novému programu Výstavba pro obce, který pomáhá s řešením dostupného bydlení v obcích.



„S navýšením rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení jsme přišli zejména z důvodu nového programu Výstavba pro obce, který pomáhá s výstavbou nájemního dostupného i sociálního bydlení v naší zemi. V případě většího zájmu ze strany obcí jsme připraveni vyjednávat o dalších finančních prostředcích na tento program. Schválené navýšení rozpočtu je v oblasti příjmů a výdajů v souladu se stanovenými limity,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

V roce 2020 počítá Státní fond rozvoje bydlení s podporou v podobě nízkoúročených úvěrů ve výši přes 1,7 miliardy korun, a to na výstavbu nájemních bytů a dostupného bydlení, na modernizace nebo pořízení bydlení pro mladé rodiny, na opravy a modernizace objektů bydlení a dofinancování programu Regenerace veřejného prostranství podporovaných z dotací.

V rámci dotačních programů poskytne Fond v příštím roce zhruba 1,1 miliardy korun. Tyto peníze půjdou hlavně na výplaty úrokových dotací ze smluv uzavřených do roku 2011 v programu podpory rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů (program Panel), dotace v rámci programu Regenerace veřejných prostranství a programu Výstavba pro obce.

Doporučujeme