Vodní energie z Mostecka. Státní podnik Palivový kombinát Ústí chce propojit nová jezera

Ústecký kraj zajišťuje většinu produkce hnědého uhlí a nachází se zde i největší uhelné elektrárny. Ale i po ukončení těžby a po odstavení uhelných kotlů může hrát významnou roli v české energetice. Státní podnik Palivový kombinát Ústí (PKÚ) totiž zvažuje, že by jezera vznikající na rekultivovaných plochách propojil a využil k výrobě elektřiny.



Zvažovaná přečerpávací vodní elektrárna by měla využít potenciálu jezer Most, Milada i budoucí vodní plochy, která nahradí lom ČSA u Litvínova. „Využití energetického potenciálu těchto území je jednou z posuzovaných variant, obdobně jako posuzování realizovatelnosti vytvoření propojené soustavy. V současné době jsou k této problematice rozpracovány související studie,“ uvedl k projektu vedoucí kanceláře ředitele PKÚ Tomáš Budín.

Výhodou je, že vlastníkem pozemků je převážně stát. Smysluplnost projektu nyní ověřují odborné posudky, které si podnik PKÚ nechává vypracovat. Například zakázku na oponentní posudek letos v červnu získala pražská ČVUT. Podle Budína by podnik měl mít za dva roky k dispozici dostatek materiálů, na jejichž základě bude moci rozhodnout.

Na českém území se nyní nacházejí dvě velké přečerpávací vodní elektrárny – Dlouhé Stráně v Jeseníkách a Dalešice nedaleko dukovanské elektrárny. Vlastní a provozuje je společnost ČEZ. S rostoucím počtem větrných a solárních elektráren v Evropě lze očekávat vyšší poptávku po zdrojích, které budou umět výkyvy ve výrobě elektřiny vyrovnávat.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: David Tramba

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme