Vsadil na živé jídlo, zhubl 30 kilo a založil síť bistRAWveg

Stanislav Petříček se dlouhodobě pohyboval v automobilovém průmyslu. Vlastní zkušenost ho přivedla ke zdravé stravě. Tu se nesnaží šířit „pod tlakem“, ale každý by si podle něj měl dát alespoň jedno zelené jídlo týdně.



Foto: bistRAWvegJako dlouholetý manažer z oblasti automobilového průmyslu neměl Stanislav Petříček ke zdravé stravě příliš blízko. Pak ale přišel zlom a před čtyřmi lety rozjel první síť veganských a raw bister v Česku.

„Za vším hledejte osobní zkušenost a lidský příběh. Nápad vznikl v průběhu roku 2014. Zhubnul jsem 33 kilogramů za dva a půl měsíce a zásadně jsem změnil své stravovací návyky. Přátele a lidé na sociálních sítích zajímalo, co teď tedy vlastně jím. Publikoval jsem na sítích fotky zdravých jídel, které vytvořila manželka. Lidé to komentovali tak, že bychom si měli otevřít restauraci. Přišlo nám to s manželkou vtipné a úsměvné, nemáme ani jsme neměli ambice provozovat restauraci, ale když změníte stravovací návyky, zjistíte, že se nemáte kde najíst,“ vysvětluje Stanislav Petříček, co předcházelo založení sítě bistRAWveg.

První otevřel v dubnu 2015 v Liberci, kde žijí. Další dvě pak v Praze, na Černém Mostě na Chodově. Pro Stanislava Petříčka osobně je přitom přechod na veganskou stravu jen prostředkem. „Kamarád nám dal knížku o takzvané pránické výživě od Henriho Monforta , který už v té době deset let nejedl. Byl to bretharián. A dozvěděli jsme se, že přechod od ‚všežravce‘ na pránu, tedy proud vitální životní energie, je přes vegetariána, vegana, vitariána, tedy raw food. A až pak je prána. Tam jsme se poprvé dozvěděli o živé stravě,“ pokračuje Stanislav Petříček.

Žádná mrtvá hmota

Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg.  Foto: bistRAWvegRAW, neboli živé jídlo, je nevařená strava rostlinného původu, zpracovaná maximálně do teploty 42 stupňů. Suroviny si tím uchovají všechny své enzymy a živiny, které se většinou vařením ničí. „Tělo tímto jídlem získává všechny benefity vstupujících surovin. Většinu běžné vařené stravy považuji spíše za takovou mrtvou hmotu. Když už vařím vegansky třeba pro děti, tak jídlo vždy konzumujeme do dvou hodin od uvaření, dokud zůstává zásaditým,“ vysvětluje Stanislav Petříček.

Při rozjezdu bister využil i svou praxi z automobilového průmyslu. „Máme zkušenosti ze sériových výrob. Jsme zvyklí na opakovatelnost, proto od začátku budujeme franchisový koncept. Zdravou stravu jsme zvolili, protože s manželkou cítíme nejen osobní, ale i společenskou zodpovědnost. Určitě nejsme sami, kdo chce žít ve zdraví a déle. Využili jsme šikovnost manželky i mé manažerské zkušenosti,“ dodává Stanislav Petříček.

Přímou konkurenci zatím jeho koncept nemá. „RAW a jakékoliv zdravé restaurace vítáme. Existují RAW restaurace, které se průběžně otevírají a zavírají na základě nadšení majitelů. Ale s franchisovým konceptem pro obchodní centra jsem se zatím nesetkal,“ porovnává Stanislav Petříček.

Se svým konceptem přitom nemíří na alternativně uvažující spotřebitele. „Náš projekt je pro lidi, co chtějí žít zdravěji. Aby mohli žít déle a lépe. Jde o to být laskavější sám k sobě a přemýšlet nad souvislostmi. Hodně se mluví o tom, že chceme změnit svět, ale svět se změní tehdy, pokud změníme osobní spotřebu. Proto jsme začali dělat jídlo. Běžné jídlo vás primárně unaví. My to vnímáme tak, že jídlo vám má energii dát, ne odebrat,“ porovnává Stanislav Petříček.

Nejen pro skalní

Foto: bistRAWvegPřipouští, že si tímto zaměřením zvolil náročnější cestu. „Nemůžete cílit na vegany, vegetariány atd. Ti si vás přirozeně najdou, protože to vyhledají. Alternativní lidé moc do obchoďáků stejně nechodí. Pracovat se skupinou lidí, se kterými si rozumíte, je snadné. My pracujeme s těmi, se kterými si tolik nerozumíme,“ zmiňuje Stanislav Petříček.

Jeho cílem je, aby se ke zdravější stravě dostala širší skupina zákazníků. „Nechceme předělávat masožravce na vitariány, kteří jí jen RAW food. Naším cílem je, aby si lidé udělali zelený den třeba jen jednou za týden,“ podotýká Stanislav Petříček. Tvrdí přitom, že právě toto jídlo je vhodné pro obchodníky a manažery. „Jsou to lidé, kteří neustále kmitají a jsou v pohybu. Výhodou tohoto jídla také je, že vám nevystydne. Naše jídlo neunaví a dodá energii tolik potřebnou při vytížení obchodníka. Pomáhá, aby se cítil lépe. Nebudete unavení, a navíc vám to bude i chutnat,“ říká zakladatel bistRAWveg.

Právě pro tuto cílovou skupinu zajišťuje bistro i rozvoj do firem. „Není třeba kvůli tomu měnit stravovací návyky, ale dopřát si jednou týdně něco, co vás nezaplácne, ale nabudí. Lidé jsou přirozeně líní, a proto dovážíme jídlo k nim. Jednou za týden si ve firmě dají živé jídlo a cítí, že mají více energie a jsou funkčnější, což vede k tomu, že vykonávají svou práci lépe. Proto to zaměstnavatelé podporují. Zlepšuje to pracovní výsledky. Chybí pocit přeplněného těžkého břicha a utlumenosti, která nastává po běžném obědě,“ podotýká Stanislav Petříček. Rozvozy zajišťuje prostřednictvím systému DámeJídlo.

Kapr i svíčková

Foto: bistRAWvegAby usnadnil běžným strávníkům cestu k RAW stravě, vypadají a jmenují se některá jídla jako běžné pokrmy. V nabídce je tak svíčková, sekaná nebo dokonce „smažený kapr“ se salátem. „Je to proto, že lidi by nebavilo, kdyby to byly jen kombinace salátů. Snažíme se/Chceme, aby vše vypadalo a i chutnalo jako jídlo, na které jsou zvyklí, ale zároveň to bylo výživné a zdravé. Není to, jako když si člověk zaplácne žaludek knedlíky a nějakou moučnou omáčkou. Naopak, nakopne ho to energií a nemá chuť si jít lehnout, jako například po té klasické svíčkové,“ popisuje svůj přístup Stanislav Petříček.

Další rozšiřování sítě bister bude záviset na zájmu zákazníků o zdravou stravu. „Koncept je čistě technicky funkční, první bistro funguje více než čtyři roky. My jsme připraveni, ale společnost v souvislosti se zdravou stravou přešlapuje,“ podotýká Stanislav Petříček.

Z dlouhodobého pohledu je podle něj RAW strava jasná volba. „Budoucnost stravování je v rostlinné stravě, z hlediska lidského zdraví, finančních nákladů a s tím související ekologické zátěže. Aktivně propagujeme myšlenku zdravého zeleného dne – jeden den v týdnu pouze rostlinnou stravu,“ uzavírá Stanislav Petříček.

Dalibor Dostál

Síť bistRAWveg v kostce

Občerstvení bistRAWveg otevřel Stanislav Petříček se svojí manželkou v dubnu 2015 v Liberci. Další dvě provozovny pak v Praze na Chodově a na Černém Mostě. Síť se zaměřuje na RAW stravu, tedy rostlinná jídla připravovaná do teploty 42 stupňů Celsia.

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl | Služby

Doporučujeme