Vsadili na chytrost a jednoduchost. Společnost Vanad 2000 vyváží až do Perského zálivu

Společnost z Golčova Jeníkova plánuje do roku 2021 výrazně navýšit vývoz. Klíčovými trhy jsou pro ni kromě českého a slovenského především země bývalého Sovětského svazu. Prosazuje se však také ve Spojených arabských emirátech.



Foto: Vanad 2000Stejně jako v řadě dalších odvětví, řešily i tuzemské podniky vyrábějící řezací a pálicí stroje v 90. letech nedostatek inovací a konkurenceschopných výrobků, které by se dokázaly vyrovnat, nebo dokonce překonat produkty z vyspělých západních zemí. 

Luboš Miřátský, který tehdy konstruoval řezací stroje ve velké firmě Chotěbořské strojírny, takové nápady měl. Jeho návrhy na modernizaci výrobního programu však tehdejší vedení podniku odmítlo. A tak spolu se svým kamarádem Karlem Čajčíkem, který měl zkušenosti s programováním, založil v roce 1994 firmu Vanad, která se o šest let později přetransformovala na současnou akciovou společnost Vanad 2000.

Proč tehdy věřili, že se na trhu prosadí? „Tehdejší stroje vyráběné ve světě byly konstrukčně komplikované a drahé, zařízení vyráběná v Čechách v počátcích historie firmy v 90. letech 20. století byla koncepčně zastaralá. Šlo o stroje dinosauřích rozměrů,“ vzpomíná Luboš Miřátský. Se svým kolegou proto navrhli první jednoduchý stroj s odlehčenou konstrukcí, který si sami také smontovali. I když se jim ostatní lidé z oboru nejdříve vysmívali a odrazovali je od jejich záměru, po dokončení přelomového stroje o něj měly zájem nejen nově vznikající výrobní podniky, ale i zavedené velké tuzemské firmy.             

Výrobní závod nestačil

Foto: Vanad 2000V začátcích bylo pro firmu obtížné řešit jak nedostatek finančních prostředků a kapacitu pronajatých prostor, tak stihnout vývoj strojů, řídicího systému a přípravu software pro jednotlivé zakázky. Přesto se podniku dařilo.  Už v roce 1997 si firma postavila svůj první výrobní závod v Golčově Jeníkově, kam se přestěhovala z Třemošnice. Získala tím zejména větší prostor pro výrobu strojů. Již v roce 2006 však výrobní kapacity nového závodu přestaly stačit. Od roku 2008 sídlí Vanad ve zrekonstruovaném areálu bývalé firmy Technolen v centru Golčova Jeníkova.

Kromě jednoho z největších předváděcích center pro takzvané termické dělení s několika plně funkčními CNC řezacími pracovišti v roce 2018 přibyla ke stávajícím výrobním prostorům nová výrobní hala.

V současnosti je společnost Vanad rodinnou firmou, která staví na individuálním přístupu k zákazníkovi. Ve firmě jsou kromě dalších členů rodiny zaměstnáni tři synové zakladatele firmy Luboše Miřátského. Dva starší převzali vedení společnosti a zásadně ovlivňují její technický vývoj, nejmladší je vývojovým technikem specializujícím se na technologii řezání vláknovým laserem. Snaží se tak naplňovat cíle, které má společnost od počátku své existence, tedy vytvořit výrobní zařízení na míru podle výrobního programu odběratele, včetně montáže a testování.

Vlastní vývoj

Foto: Vanad 2000Právě vlastní vývoj je pro firmu klíčový. Z těchto důvodů založila dceřinou společnost Vanad design, která se zabývá vývojem a inovacemi v oboru výroby průmyslových CNC strojů a zařízení pro termické dělení kovových a nekovových materiálů. „Vanad design navazuje na více než čtyřicetiletou tradici výroby pálicích strojů v Čechách. Problematikou termického dělení materiálů se zabývá od teoretických analýz, přes návrhy a ověřování postupů a technologií až po stavbu prototypů a jejich testování ve vlastní zkušebně,“ doplňuje technický ředitel Ondřej Miřátský.

Díky tomu mají výrobky z Golčova Jeníkova konkurenční výhodu před ostatními produkty na trhu. Jde o rychlé a lehké stroje osazené takzvaným lineárním vedením umožňujícím maximální dlouhodobou přesnost výpalků.

Výhodou je také to, že základ řídicího systému je pro všechny stroje společnosti Vanad stejný. „Výhodou pro zákazníka je shodné intuitivní ovládání. Pokud tedy zákazník vlastní například autogenní či plazmový stroj naší výroby a rozhodne se rozšířit výrobní program o náš vláknový laser, zvládne ovládání stroje daleko rychleji. Kromě toho má jednoho servisního partnera pro více strojů,“ upozorňuje obchodní ředitel Martin Miřátský. Konkurenční výhodu přinášejí také laserové řezací stroje z Golčova Jeníkova, které kombinují v jednom zařízení řezání do plechu i do trubek, což většina výrobců neumožňuje.

Typickým zákazníkem společnosti jsou firmy specializující se na zakázkovou výrobou výpalků, firmy působící ve strojírenské výrobě, výrobě zemědělských strojů, automobilovém průmyslu, velice často výrobci ocelových hal a konstrukcí. V dalších oborech k nim patří společnosti působící v chemickém, důlním či elektrotechnickém průmyslu, ale také v umění, reklamě a stranou nestojí ani odborné školství.

Od sekačky po plynovod

Foto: Vanad 2000Konkrétní výrobky, kde se výpalky z těchto strojů používají, zahrnují velmi širokou oblast od svahových sekaček, přes výrobu nářadí, kotlů, nábytku, výtahů, železničních vagónů, lodí, letadel, nákladních aut, konstrukcí mostů a hal až po vojenskou techniku i potrubí pro ropovody a plynovody.

V případě velkých a sofistikovaných strojů jsou největší konkurencí firmy nadnárodní společnosti, které na trhu působí dlouhou dobu, ve svém týmu mají desítky vývojářů i konstruktérů a prodejní síť po celém světě. I v porovnání s nimi má ale Vanad co nabídnout. „Tím, že jsme schopni rychle reagovat na individuální požadavky zákazníků a nemáme takové režie jako výše zmíněné společnosti, jsme schopni stroj v požadované konfiguraci dodat také, mnohdy navíc za výrazně nižší cenu,“ upozorňuje Martin Miřátský.

U malých zařízení jsou největšími konkurenty podniku společnosti, které překupují stroje z jiných destinací, často z východu. „Většinou jsou to firmy jen o dvou lidech. Takoví dodavatelé nás převálcují cenou, ale většinou nedokáží stroje opravit a často ani dodat v termínu. Nákup stroje od takového dodavatele je velmi krátkozraký, ale občas se nějaký zákazník najde a jde do takovéhoto rizika,“ porovnává obchodní ředitel podniku. Podobný případ mohou představovat i začínající firmy, které lákají zákazníka na zaváděcí ceny. Těch však mnoho není. Prosadit se v souboji s nimi pomáhají většinou dlouhodobé reference. 

Prosadili se na arabském trhu

Foto: Vanad 2000V současnosti má společnost Vanad 48 zaměstnanců, v roce 2018 dosáhla obratu kolem 130 milionů korun. Klíčový je pro ni domácí trh, který má rovněž největší podíl na obratu. Do roku 2021 ale plánuje navýšení exportu tak, aby vývoz činil minimálně 70 procent celkového ročního obratu. V této oblasti má na co navazovat. Její produkty našly uplatnění ve třech desítkách zemí po celém světě. Vedle České republiky a Slovenska jsou pro podnik velmi důležité všechny země bývalého SSSR.

Prosazuje se i na tak náročném a konkurenčním trhu, jakým jsou Spojené arabské emiráty. Letos o společnosti Vanad referovaly i tamní nejprestižnější a nejrozšířenější národní noviny Gulf News. „Na arabský trh jsme vstoupili před třemi lety. Máme zde obchodního partnera, společnost Stadlers Corp FZE s kancelářemi v Dubaji a Sharjahu, která zajišťuje prodej, instalace našich strojů a jejich servis,“ zmiňuje Martin Miřátský. Vanad se ve Spojených arabských emirátech angažuje také jako aktivní vystavovatel. V lednu letošního roku se v Sharjahu uskutečnil Steelfab, nejprestižnější veletrh pro zpracování kovů, kovovýrobu a ocelářství v Perském zálivu. Obchodní ředitel firmy Martin Miřátský tam spolu s lokálním obchodním partnerem úspěšně prezentovali pálicí stroje Vanad.

Ve znamení Průmyslu 4.0

Foto: Vanad 2000Další budoucnost společnosti bude záviset na začlenění jejích produktů do současných trendů, mezi které patří robotika, plná automatizace výrobních linek a takzvaný Průmysl 4.0. Přitom chce nadále stavět na svých tradicích, tedy produkci jednoduchých strojů s intuitivním ovládáním a s maximální eliminací lidské chyby. „Vývoj cílí na vyšší rychlost a přesnost strojů. Díky našemu otevřenému řídicímu systému můžeme zákazníkům nabídnout stroj pro tvarové dělení materiálu doplněný o funkce dle jejich individuálních výrobních požadavků. Zároveň je možné začleněnit i další zařízení, propojit náš řídicí systém například s regálovými systémy nebo roboty, a vytvořit tak plně automatizované CNC pracoviště,“ uzavírá Ondřej Miřátský.

Sběr provozních dat ze stroje lze navíc využít k optimalizaci výroby a tím pádem i dosažení vyšších zisků. Stroje vybavené řídicím systémem je možné propojit také s výrobním informačním systémem (MES) nebo připojit přímo ke cloudovým aplikacím a čerpat díky tomu výhody Průmyslu 4.0.

Dalibor Dostál

Společnost Vanad 2000 v kostce

Rodinná firma Vanad 2000 sídlí v Golčově Jeníkově. Je výrobcem vysoce výkonných pálicích strojů moderní konstrukce pro tvarové řezání materiálů autogenem, nejmodernějšími plazmovými technologiemi i vláknovým laserem. Za dobu své existence vyrobila a dodala pálicí stroje stovkám zákazníků doma i v zahraničí. Vyvíjí vlastní originální software a konstrukci strojů.

Doporučujeme