Vývoz českých zbraní roste

Vývoz zbraní v poslední době mnohonásobně vzrostl. Definitivně tak končí útlum, který zasáhl zbrojní průmysl v porevoluční euforii devadesátých let.



Ve výrobě zbraní byl tuzemský průmysl vždycky na špičce, což platí už od dob Rakouska-Uherska. Velký propad ovšem zaznamenal po sametové revoluci. Zčásti proto, že s koncem studené války dočasně klesla poptávka po zbraních. Zčásti kvůli humanistickému étosu, který v porevoluční éře převládl.

Dnes je všechno jinak. Odbyt zbraní ve světě znovu roste a Česko se staví k jejich vývozu pragmaticky. Podle odhadu Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) loni české firmy vyvezly vojenský materiál už za 14 miliard korun. To znamená, že například oproti roku 2006 je roční export víc než pětinásobný. A růst by měl pokračovat. „Očekáváme, že se navyšování obranných rozpočtů v různých zemích světa promítne do nárůstu exportů v dalších letech,“ uvádí prezident asociace Jiří Hynek.

Podle něj se ovšem do většího odbytu českých zbraní víc než bezpečnostní situace ve světě promítlo to, že české firmy v posledních letech hodně zainvestovaly do vývoje nových výrobků. Například společnost Meopta-optika investovala od roku 2010 do konce roku 2013 s pomocí evropských fondů více než 300 milionů korun. A přicházejí výsledky. „České firmy si získaly důvěru zákazníků. V průměru trvá pět let, než se od prvního kontaktu se zákazníkem zrealizuje zakázka. Čím sofistikovanější výrobek, tím je doba delší,“ říká Jiří Hynek.

Pušky, patrony, noktovizory

Výrobci zbraní generují velmi vysokou přidanou hodnotu. Například u České zbrojovky, výrobce revolverů či pušek, činí plných 40 procent z ročního obratu 3,5 miliardy korun. Obdobný obrat a ještě o procento vyšší přidanou hodnotu vykazuje vlašimská továrna na střelivo Sellier & Bellot. U značky Meopta, která se zaměřuje na zbraňovou optiku, jako jsou noktovizory nebo periskopy, se přidaná hodnota blíží skoro polovině z víc než dvoumiliardového obratu.

Rostoucí vývoz českých zbraní do válečných oblastí ovšem vyvolal kritiku nevládních organizací. Společnost Amnesty International se letos na vládu obrátila s memorandem za zodpovědný vývoz zbraní. „Česká republika vyvezla v roce 2014 vojenský materiál do 35 zemí, které jsou z pohledu dodržování lidských práv dlouhodobě problematické, a kde podle výzkumů Amnesty International dochází k jejich vážnému porušování,“ píše se v memorandu. Organizace v něm proto navrhuje přísnější kontrolu a transparentnost exportu zbraní.

Čím dál víc civilu

Nutno připomenout, že se ovšem obranný průmysl nezaměřuje jen na zbraňové systémy. Například u výrobců nákladních vozů nebo lehkých letadel tvoří podstatnou část obratu zboží pro civilní využití. Třeba u Meopty-optiky přinesla loni vojenská optika obrat 182 milionů korun, přitom celkový obrat této spolenosti byl víc než 2,1 miliardy.

Graf růstu exportu zbraní z České republiky v leetch 2004 až 2015

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor: Tomáš Stingl.

• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme