18. ročník Exportní ceny: Vývozci udrželi Rusko a dobyli Ameriku

Jak se popasovat s recesí v postsovětských zemích nebo jak uspět v Latinské Americe. To byly hlavní motivy diskutované při včerejším vyhlášení výsledků 18. ročníku prestižní Exportní ceny DHL UniCredit.



Ta hledá mezi malými a středními firmami ty s největším meziročním růstem exportu. Šest oceněných exportních šampionů, kteří uspěli v konkurenci 113 přihlášených firem, převzalo cenu v pražských prostorách České národní banky.

Exportní cenu roku 2015 získal vývozce pecí i světový lídr ve výrobě kontejnerů

Exportní cena 2015„Exportovali jsme dříve hlavně do Ruska, teď ale hledáme kvůli propadu rublu nové trhy. Povedlo se nám tak prodat čtyři pekařské linky i do Brazílie,“ uvedl Jan Černík, zástupce obchodního ředitele společnosti J4 z Předměřic nad Labem. Ta ročně vyrobí kolem 25 výrobních linek pro pekárny a vyhrála kategorii Exportér teritoria, jež byla letos zaměřena právě na Latinskou Ameriku.

V tomto regionu uspělo také domažlické výrobní družstvo Kovobel, které se stává prakticky největším světovým výrobcem skládacích kontejnerů. Letos ho ocenila v nové kategorii proexportní agentura CzechTrade za inspirující vývozní příběh. „Kontejnery vyvážíme už do 30 zemí. V roce 2014 jsme je poprvé vyvezli také do Mexika, letos na jaře do Chile a příští rok plánujeme Peru,“ uvedl předseda družstva Emil Beber.

Družstvo vyrábí už na sedm tisíc kontejnerů ročně. Agentura CzechTrade také ocenila svého nejlepšího klienta v uplynulé sezoně, kopřivnického výrobce kol Bike Fun International. Ze 190 tisíc bicyklů, které společnost v předešlé sezoně zkompletovala, šlo plných 85 procent na export.

V kategorii Malá firma určené podnikům do 50 zaměstnanců triumfovala společnost PBS Energo z Velké Bíteše. Tradiční výrobce turbín nedávno uspěl například ve Velké Británii, Indii nebo Spojených arabských emirátech.

Mezi středně velkými firmami vyhrál brněnský Enkom. „Dodáváme kompletní elektrárenské projekty na klíč do Ruska, Běloruska nebo Kazachstánu. Postsovětský prostor je z hlediska energetické infrastruktury hrozně zanedbaný,“ uvedl majitel firmy Richard Benda, který založil firmu teprve v roce 2008.

„Tehdy jsem byl chvíli bez práce a řekl jsem si, že budu velký exportér. To, že tu dnes stojím, je malý zázrak,“ uvedl na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže. Benda věří, že ruský trh se po letošním útlumu příští rok znovu vrátí k růstu.

Vítězství v kategorii Globální exportér po roce znovu obhájila pražská společnost 2N Telekomunikace díky tomu, že vyváží na zhruba 120 trhů. Mezi těmi jsou i tak málo vídané země, jako je miniaturní souostroví v Karibiku Svatý Vincenc a Grenadiny nebo africký stát Malawi.

Tomáš Stingl

Doporučujeme