Liko-S na cestě z centra Evropy do Indie

Z rodinného podniku přerostla stavební společnost Liko-S v mezinárodní firmu se třemi divizemi, čtyři pobočkami a závodem v daleké Indii. Byznys, který po pádu komunismu rozběhli Musilovi, je příkladem expanze živené elánem a rodinnou soudržností.



Úspěšný příběh rodiny Musilů odstartoval těsně po pádu totality. Podnikat začali v roce 1990, jak říká zakladatel Libor Musil, v plechové garáži opuštěného cukrovaru ve Slavkově u Brna. „Prvotní myšlenkou bylo co nejrychleji utéci ze státního podniku a založit soukromou firmu. Žádný sofistikovaný podnikatelský záměr na začátku nebyl. Šlo hlavně o to být svobodný se vším všudy,“ vzpomíná na začátky Libor Musil, dnes předseda představenstva Likos-S.

Směřování rodiného byznysu bylo v devadesátých letech hodně spontánní. Tchán zakladatele a šéfa podniku Libora Musila byl stavař. Samotný šéf zase strojař. A tak oborové zaměření představovalo kompromis. Liko-S se začal zabývat ocelovými stavbami a montovanými dělicími příčkami. Firma ze srdce Evropy dnes v tomto oboru patří k evropské špičce.

Podniká celá rodina

libor musil liko-sJedním z největších problémů rodinných firem bývá to, že podnikání rodinu rozdělí nebo uvnitř ní vyvolá rivalitu. U Musilů to nikdy neplatilo. Nepolemizovalo se o tom, kdo bude rodinu živit.

Manželka Libora Musila, Jana, se sama vzdala vlastní firmy a převzala řízení HR Liko-S. Problémem nebylo ani motivovat děti manželů Musilů, aby se připojili k firmě. Syn Jan Musil vystudoval střední školu v Anglii a k rodinnému podnikání se připojil před třemi lety.

„Prošel ve firmě mnoha profesemi a nyní úspěšně vede naše exportní oddělení. Po sedmi letech strávených v USA se k nám letos v létě přidala i naše dcera se svým mužem, poté co oba opustili dobře rozjetou kariéru v hotelech na Floridě a velmi rychle se zapojili. Dcera přebírá zkušenosti od své matky a rozvíjí oblast péče o lidi, zeť se hned jako Američan zapojil do našeho exportu,“ popisuje rodinnou spolupráci Libor Musil.

Jak šéf firmy poznamenává, společnost nemá žádné „zlaté období“, na které by zaměstnanci vzpomínali více než na jiné. Rozvoj byl postupný, krok za krokem. Základem úspěchu byla schopnost pohotově reagovat na to, co se děje okolo a také fakt, že expanzi Liko-S nikdy neprovedl na úkor stávajících zákazníků.

Postupem času firma přidávala další divize. Interiors, Energy a Production se kromě výroby ocelových konstrukcí a stavby výrobních hal zabývá také zateplováním a nebo výrobou interiérových podhledů a příček.

„Každá z našich divizí má lepší a horší období, a to zvyšuje bezpečnost pro nás majitele, naše zaměstnance i pro obchodní partnery. Profesí jsem svařovací technolog, a tak jsme rozvíjeli výrobu průmyslových linek pro metalurgii, potravinářství a farmacii. Ve stavebnictví zase otevíráme úplně nový trh s revoluční technologií zateplování a stavíme speciální energeticky efektivní budovy pro české rodinné firmy,“ říká Libor Musil.

Ze Slavkova do světa

likos dílnaDnes podle šéfa firmy se 150 zaměstnanci ani nelze říct, která z výrobních aktivit je hlavní. Společnost dále investuje do rozvoje výroby, na trh začátkem roku přijde s úplně novou příčkou a hlavním novým projektem bude stavba vývojového centra ve Slavkově u Brna.

„Pojetím je tato budova revoluční v tom, že plně a ekologicky hospodaří jak s vodou tak s energiemi. Chceme touto stavbou inspirovat další investory a možná i změnit legislativu okolo průmyslových staveb. Bude se jednat o unikátní řešení,“ říká Libor Musil.

Firma postupem času otevřela tři pobočky, v Praze, Budapešti a Bratislavě. Kromě výrobní expanze však významně rozšířila také obchodních partnerství. Dnes spolupracuje s dvaceti obchodními zastoupeními v nejrůznějších částech Evropy a Asie.

Liko-S mimo jiné otevřel výrobní závod v daleké Indii. „Byla to náhoda, potkali jsme našeho partnera na veletrhu v Brně. Má podobnou historii jako my, ale působí na nesrovnatelně náročnějším trhu. Indický projekt je pro nás dlouhodobá záležitost a postupujeme pomalu. V Bangalore vyrábíme ve zjednodušené formě naše příčky a učíme Indy se s nimi prosazovat. My je učíme byznys, oni nás učí žít a vážit si všeho, co tady v Evropě máme,“ říká o spolupráci Libor Musil.

O rodinných firmách se začalo mluvit

likos výrobaPrávě díky široké diverzifikaci aktivit a partnerství Liko-S výrazněji nepocítil ani dopady hospodářské krize, která po roce 2008 tvrdě zasáhla i stavebnictví a strojírenství.

„Bylo to jedno z našich nejúspěšnějších období. Všichni si stěžovali, my jsme konali. Zbavili jsme se sádla, rozběhli vývoj našich produktů, přišli s mnoha novinkami a upevnili svoji pozici,“ vysvětluje paradox předseda představenstva.

Musilovi letos zvítězili v soutěži Equa bank – Rodinná firma roku, jejímž mediálním partnerem je i portál BusinessInfo.cz. Úspěch si Liko-S podle samotné rodiny zaslouží proto, že firma pořád oproti konkurenci vybočuje. Jde vlastní cestou a nesnaží se konkurenci kopírovat.

„Vítězství v soutěži Rodinná firma roku si velmi vážíme. Je to pro nás velké povzbuzení a doufáme, že i pro ostatní české rodinné firmy. Tato prestižní soutěž ukazuje i to, že se o rodinných firmách u nás začíná po letech vážně mluvit a tyto firmy již v české ekonomice hrají důležitou roli tak, jak je tomu v západní Evropě,“ dodává Libor Musil.

Tomáš Lemešani

• Oblasti podnikání: Služby
• Fáze podnikání: Zahájení podnikání

Doporučujeme