Z košile do montérek. Rodinná firma Pešek Machinery vyváží polovinu produkce

Láska k řemeslu přivedla Michala Peška z manažerských pozic k založení vlastního podniku. Nejtěžší pro něj bylo prvních několik let podnikání, kdy ještě nebyly vidět žádné úspěchy, nebo později zvládnutí první zakázky pro zahraničí.



Foto: Pešek MachineryKdyž Michal Pešek vystudoval strojařinu, začal v zaměstnání pracovat nejprve jako provozní zámečník.

„Následně jsem prošel několik firem ve strojírenském oboru, kde jsem působil v pozicích vedoucího výroby, nebo projektového manažera. Jednalo se ale jen o čtyři roky v oboru, těsně po škole, takže jsem v začátcích podnikání moc odborných zkušeností neměl. A ekonomické znalosti byly téměř nulové,“ vzpomíná Michal Pešek, co předcházelo tomu, než v roce 2001 začal podnikat jako živnostník a posléze založil strojírenskou firmu Pešek Machinery.

Začátky v garáži

Michal Pešek, zakladatel Pešek Machinery. Foto: Pešek MachineryStart podnikání pro něj přitom znamenal také několik kroků zpět. „Téměř na samý začátek. Z košile projektového manažera se převléct do montérek a v garáži začít s bruskou a svářečkou. Od výroby strojů, které jsem jako projektový manažer měl na starosti, k výrobě balkonů, zábradlí apod. Neměl jsem kontakty, reference a ani peníze. Vše tohle jsem musel teprve budovat a byl jsem tedy rád za každou zakázku,“ pokračuje Michal Pešek.

I když jeho praxe v oboru nebyla příliš dlouhá, byla pro něj přesto důležitá. „Ověřil jsem si, že mě tohle řemeslo baví. Tím jsem si totiž v průběhu studií nebyl vůbec jistý,“ vrací se Michal Pešek ke svým začátkům a pokračuje: „Nešlo ani tak o výzvu profesní jako spíše tu lidskou. V mém posledním zaměstnání jsem neměl zrovna nejlepší zkušenost s tím, jak mě začalo vnímat profesní okolí. I když jsem byl pouhým zaměstnancem ,nějaké‘ firmy, lidé s kterými jsem přicházel do kontaktu věřili mým slovům a očekávali, že dodržím to, na čem jsme se dohodli.“

Bohužel ale docházelo k situacím, kdy díky neočekávaným změnám ze strany jeho tehdejšího zaměstnavatele nebyl schopný dohodu dodržet. Bez možnosti to nějak ovlivnit. „Došlo mi, že moje jméno a čest je jedna z nejcennějších věcí, které mám a které se se mnou potáhnou celý život. Proto jsem se rozhodl postavit se na vlastní nohy. Proto jsem od začátku svoje podnikání a jméno firmy spojoval také se svým jménem. Nikdy jsem se neschovával za žádné anonymní jméno,“ zdůrazňuje Michal Pešek.

Klání o nejlepší rodinnou firmu zná své vítěze, kdo uspěl v roce 2019?

Přežít první roky

Foto: Pešek MachineryZačátky podnikání pro něj nebyly lehké. „Nejtěžší bylo přečkání prvních dvou let, kdy není vidět úspěch, moc lidí vám nevěří a často i nejbližší vás odrazují, ať toho necháte a najdete si ‚normální práci‘. Bylo mi 24 let a měl jsem dvě děti ve věku 5 a 3 roky. Velmi náročné bylo i vyřešení velkého problému s první zahraniční zakázkou v roce 2008, který hrozil krachem firmy, zvládnutí hospodářské krize a udržení všech zaměstnanců,“ pokračuje Michal Pešek.

Malá firma se na trhu prosadila právě díky osobnímu přístupu jejího zakladatele. Ten dobře zná potřeby svých zákazníků, dokáže pro ně přiopravit řešení na míru a je jim „k ruce“, když to právě potřebují. „Rychle reagujeme na jejich přání, dotahujeme řešení tak, aby byli spokojení, i kdyby to pro nás bylo finančně v daném případu nezajímavé, ale v dlouhodobém horizontu je to vždy přínos,“ popisuje Michal Pešek.

Mezi největší přednosti firmy patří její schopnost domluvit se se zákazníky, včetně těch z nestrojírenského sektoru, na tom, co přesně potřebují a navrhnout i zkonzultovat řešení a najít optimální postup pro jejich konkrétní případ. „Následně jsme schopni požadované řešení vyrobit, dodat a držet servis. Spousta firem to přitom takto neumí. Zvládají jen svůj daný obor, ale neumí organizačně zajistit zakázky, které jdou napříč různými obory,“ upozorňuje zakladatel Pešek Machinery.

Dvě skupiny zákazníků

Foto: Pešek MachineryZákazníci podniku se dělí do dvou skupin. První jsou velké strojírenské firmy, které do Pešek Machinery předávají zakázky, na které samy již nemají kapacitu, nebo se jim je nevyplatí dělat v režii velkého podniku. „Tento typ zákazníků nám dodá veškeré potřebné podklady pro výrobu a není prostor na nějaké změny. Často jsou velmi krátké dodací termíny ruku v ruce s vysokými nároky na kvalitu,“ charakterizuje Michal Pešek tento okruh zákazníků a pokračuje: „Do druhé skupiny patří firmy zejména z oblasti automotive, které nemají zkušenosti se ‚strojařinou‘ a pouze popíší, co je trápí. U nás jim pak vymyslíme vhodné řešení, zpracujeme předběžný návrh a cenovou nabídku.“

Pokud se zákazníkovi navržené řešení líbí, přichází na řadu vlastní výroba a instalace. „Zadavateli tedy ani tak nezáleží na tom, jak navržené zařízení vypadá, ale důležitý je pro něj pouze výsledek. Máme tedy velkou volnost, ale současně také velké výzvy, kdy se téměř s každou novou zakázkou učíme nové věci. Ale to je přesně to, co nás posouvá dále,“ zmiňuje Michal Pešek. Firma se specializuje na kusovou výrobu speciálních strojů, nosičů forem, ale také takzvaných polohovadel, kontaktních ohřevů nebo přípravků.

Právě zmíněné nosiče forem tvoří v současnosti hlavní produkt společnosti. Původně přitom tato zařízení opravovali, ale jak se postupně měnily požadavky na rychlost a přesnost dílů vyráběných ve formách, přestala vyhovovat i podoba jejich nosičů. A tak v Pešek Machinery nejdřívě začali provádět jejich konstrukční úpravy a v roce 2005 představili první typ vlastního nosiče.

Do celé Evropy

V současnosti je vyvážejí do celé Evropy. „Naší první zahraniční zakázkou byla v roce 2008 dodávka pro zákazníka do Polska. V současnosti máme kromě této země zákazníky také v Německu, Anglii, Španělsku, Turecku a na Slovensku,“ popisuje zakladatel Pešek Machinery. Export přitom tvoří zhruba 50 procent obratu firmy, který v roce 2018 dosáhl necelých 50 milionů korun. To vše s dvaceti pracovníky. „Nikdy nezapomínáme na naše začátky a stále se snažíme být rodinnou firmou,“ zdůrazňuje Michal Pešek.

I tato firma se však potýká s nedostatkem technicky vzdělaných pracovníků v tuzemsku. „Nedostatek mladých lidí v oboru trápí i nás. O odborné vzdělání na učilištích je čím dál tím menší zájem a stávající zaměstnanci, kteří půjdou za pár let do důchodu, tak nemají, komu řemeslo předat,“ podotýká Michal Pešek. Na rozdíl od mnoha jiných firem si ale nestěžuje na podnikatelské prostředí v Česku. „Řekl bych, že i přístup na úřadech se rok od roku lepší,“ zmiňuje Michal Pešek.

Je přitom rád, že zvolil jako formu podnikání rodinnou firmu, která se od jiných typů podniků v mnohém liší. „Především přístupem k zaměstnancům a mírou odpovědnosti. Jak ke svým zaměstnancům, tak i zákazníkům,“ uzavírá Michal Pešek.

Dalibor Dostál

Společnost Pešek Machinery v kostce

Firma Pešek Machinery vznikla v roce 2001 v garáži na dvoře rodinného domu jejího zakladatele Michala Peška. Díky kvalitě, osobnímu přístupu a spolehlivosti postupně mohla navyšovat kapacitu výroby a rozšiřovat výrobní areál. V současnosti vyváží svoje výrobky do celé Evropy. V roce 2019 se dostala mezi finalisty soutěže Equa bank Rodinná firma roku a obsadila druhé místo v kategorii Malá firma.

 

Doporučujeme