Žádné pracoviště nezrušíme, oponuje Finanční správa petici menších měst

Finanční správa České republiky se ohradila proti tvrzením autorů „Petice proti záměru Ministerstva financí ČR zrušit 34 vybraných pracovišť finančních úřadů“.



Podle vedení úřadu není pravdou, že plánuje zrušit byť jediné územní pracoviště. Mezi městy, kterých by se měly od příštího roku týkat určité změny, jsou například Broumov, Dvůr Králové, Jaroměř, Litomyšl, Mariánské Lázně, Mikulov, Moravská Třebová, Sušice, Tanvald nebo Valašské Klobouky.

Autoři petice popsali stav dramaticky. „Tento krok se přímo dotkne nejen nás, ale dalších téměř 900 tisíc občanů České republiky, kterým se zkomplikuje přístup k finančním úřadům. V mnoha případech půjde o zhoršení dostupnosti služby státu o desítky kilometrů. A to v situaci, kdy stále lze jen minimum správní agendy občana vyřídit prostřednictvím internetu,“ uvádí v petici jedna z jejích iniciátorek Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky. „Požadujeme, aby byla restrukturalizace dostatečně vysvětlena a vyčíslena skutečná úspora,“ píše se dále v petici. 

Úřady jenom přepnou do režimu 2+2

Podle berního úřadu ale není pravdou, že dojde ke zhoršení dostupnosti služeb finančních úřadů „o desítky kilometrů“. Ve skutečnosti se má jednat jen o zefektivnění práce úředníků. „Žádné pracoviště finančního úřadu nebude zrušeno a dostupnost a kvalita služeb zůstane i po optimalizaci pracovišť Finanční správy zachována pro občany,“ říká tiskový mluvčí Generálního finančního ředitelství Petr Habáň. „Podle návrhu optimalizace je plánováno v roce 2020 převést 34 pracovišť do takzvaného režimu 2+2. To znamená, že činnosti těchto pracovišť budou zajištěny v úředních dnech minimálně dvěma pracovníky a v případě potřeby, zejména v obdobích podávání daňových přiznání, budou pracoviště personálně i termínově posílena,“ vysvětluje Habáň.

Richterová se znovu setká se starosty

Zástupci berního úřadu se podivují, že autoři petice postrádají dostatečné vysvětlení tohoto kroku. „Finanční správa přitom aktivně komunikuje o připravovaných opatřeních jak přímo se zástupci samospráv, tak i se Svazem měst a obcí. Generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová pozvala starosty všech měst a obcí, kde mají sídla územní pracoviště, kterých by se měla podle návrhu nadcházející optimalizace týkat, k osobnímu jednání v krajských městech, která mají předejít všem pochybnostem,“ uvedl Petr Habáň.

Na těchto jednáních podle něj řeší Richterová se starosty situaci každého konkrétního územního pracoviště, kterého by se změna měla dotknout.  Některá z těchto jednání již proběhla a další probíhají v těchto dnech.

(red)

• Témata: Daně a účetnictví
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme