Zahraniční investice v Jižní Koreji klesly na 6leté minimum – končí daňové úlevy

Zahraniční společnosti a investoři se zdráhají investovat do Jižní Koreje. Přímé zahraniční investice v Jižní Koreji meziročně poklesly o 36 % na šestileté minimum a dosáhly výše zhruba 3,17 miliardy dolarů v prvním čtvrtletí roku 2019 podle zprávy FDI Trend zveřejněné Ministerstvem obchodu, průmyslu a energetiky.
Údaje za čtvrtletí leden až březen ukázaly, že zatímco zpracovatelský sektor zaznamenal 22% pokles, sektor služeb zaznamenal mnohem větší pokles a to o 43 %. Prudké poklesy jsou připisovány končícím daňovým úlevám poskytovaným v roce 2018.
Přímé zahraniční investice v Jižní Koreji vzrostly meziročně o 10 % na 20,9 mld. USD v roce 2015 a přesáhly hranici 20 miliard dolarů čtyři roky v řadě až do roku 2018.
Soul doufá, že letos opět přiláká více než 20 miliard dolarů přímých zahraničních investic. Cíl se zdá nereálný kvůli velkému poklesu v prvním čtvrtletí 2019. Čtvrtletní růst zahraničních investic se zmírnil od třetího čtvrtletí 2018, což naznačuje, že zahraniční společnosti se stávají opatrnější k investování v teritoriu. Čína, USA, Evropská unie a Japonsko jsou nejvýznamnějšími investory v Jižní Koreji.
V prvním čtvrtletí roku 2019 čínské investice poklesly o 88 % na 126 milionů dolarů, investice z USA klesly o 79 % na 157 milionů dolarů, z EU o 4 7% na 987 milionů dolarů a z Japonska o 31 % na 254 milionů dolarů.
Korejské ekonomické vydavatelství Maeil Business Newspaper uvedlo, že členské země EU upřednostňovaly investice v rámci svého regionu v souvislosti s Brexitem. Předpokládá se, že americké a čínské investice se snížily v souvislosti s eskalací obchodní války, zatímco pokles japonských investic je způsoben zhoršením diplomatických vazeb.
Ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky však jako hlavní příčinu uvádí konec daňových úlev pro zahraniční investory. Jižní Korea poskytovala zahraničním investorům daňové úlevy až do roku 2018, přičemž daně z příjmů právnických a fyzických osob se snížily o 50 % až 100 % po období až na sedm let. Daňové úlevy však byly od začátku letošního roku zrušeny poté, co EU poukázala na to, že se jedná o nefér jednání, protože není stejně zacházeno s domácími a zámořskými společnostmi. Nyní, když jsou pobídky zrušeny, očekává se, že Soul bude čelit problémům přilákat zahraniční investice.
Přesto investice z USA a Evropy se podle oficiálních údajů nemusí snížit. Regiony mimo Japonsko, USA, Evropu a Čínu jsou označeny jako „ostatní regiony“. Ty představovaly méně než 10 % přímých zahraničních investic před rokem, ale meziročně se téměř ztrojnásobily na více než 30 % v posledním čtvrtletí.
Ministerstvo obchodu uvedlo, že nastal prudký nárůst investic z „ostatních regionů“, když více amerických a evropských společností a dalších investorů kupovalo jihokorejské společnosti a nemovitosti skrze daňové ráje, jako jsou Kajmanské ostrovy. Progresivní jsou hlavní příznivci jihokorejského prezidenta Moon Jae-ina.
V červenci 2018 korejská vláda revidovala zákon a snížila maximální týdenní pracovní dobu na 52 z 68 hodin. Prezident Moon se také snaží zpřísnit předpisy v oblasti životního prostředí, které cílí hlavně na továrny na polovodiče, což je klíčový motor ekonomiky země.
Podnikatelská komunita vidí tato a další opatření jako protiobchodní, což vyděsilo i zahraniční investory. Někteří říkají, že vláda by měla usnadnit regulaci, ne ji zpřísňovat.
Sektor služeb je specifický, jelikož obchody mají dlouhou otevírací dobu, což nutí najímat nové zaměstnance, aby dodržovali nové zákony a předpisy. Předpokládá se, že zvýšení nákladů odradilo cizí investory od vstupu do tohoto sektoru.


  • Země: KR – Korejská republika
  • Datum zveřejnění: 18.05.2019

Zdroj: Nikkei Asian Review
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Soulu

 

Souborové přílohy

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme