Zástupci českých firem specializujících se na letectví jednali s ázerbájdžánskými leteckými experty

Skupina ázerbájdžánských leteckých specialistů v rámci unikátního projektu zaměřeném na letecký průmysl jednala za účasti Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, CzechTrade a Ministerstva zahraničních věcí ČR se společnostmi po celé České republice.



První zářijový týden (1.–7. září 2019) byl na Ministerstvu průmyslu a obchodu ve znamení leteckého průmyslu. MPO ČR ve spolupráci s agenturou CzechTrade a MZV ČR přivítalo delegaci ázerbájdžánských specialistů z leteckých společností AZAL a Silk Way Helicopter Services a Mezinárodního letiště Hejdara Alijeva v Baku, kteří přijeli jednat s českými společnostmi o možnostech budoucí spolupráce. Cílem projektu bylo představení schopností a možností českého leteckého průmyslu a nabídka kvalitních výrobků a služeb, jež jsou na tamním trhu potřeba.

Nabitý program byl zahájen jednáním s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem za účasti zástupce ázerbájdžánské ambasády v ČR Etibara Abdullajeva a pokračoval prezentacemi firem v Praze a Středočeském kraji. Uprostřed týdne se delegace přes Hradec Králové a Jihlavu přesunula do Zlínského kraje. Program projektu byl završen v Ostravě.

Ázerbájdžánští specialisté dostali možnost osobně se seznámit s nabídkou předních českých firem podnikajících v sektoru leteckého průmyslu a schopných zákazníkovi dodat hotový produkt. Hlavním a neocenitelným přínosem však byla možnost prohlédnout si využívané technologie pro výuku pilotů v praxi a již hotová letadla včetně jejich výroby.

Z pozitivních reakcí ázerbájdžánských hostů věříme, že na vytvořené kontakty a úvodní představení výrobků navážou další česko-ázerbájdžánská obchodní partnerství, která budou rozvíjena během následujícího zasedání Smíšené komise pro hospodářskou, vědecko-technickou a kulturní spolupráci, jež je naplánováno na 4. čtvrtletí tohoto roku.

Program mise v číslech: 7 dní, 4 zástupci ázerbájdžánských společností, 1273 km na cestě, 11 navštívených společností v 6 regionech České republiky, 5 navštívených letišť, 2 lety ultralightem, 2 vyzkoušené simulátory pro výuku pilotů.

Fotografie poskytnuty MPO ČR.

• Teritorium: Asie | Ázerbájdžán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme