Živnostníci by se mohli snáz oddlužit

Po změnách v oddlužení běžných lidí přicházejí na řadu podnikatelé. Ti by měli v budoucnu mít možnost zbavit se svých pohledávek za tři roky. Umožňuje to nová směrnice o insolvencích, kterou před několika dny definitivně schválila Rada EU. Unijní země mají nyní dva roky na začlenění směrnice do svého práva.



Rezort ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO) zároveň zahájil odbornou debatu, jakým způsobem by se měla směrnice uvést v Česku do praxe. „Konečnou podobu transpozice nelze zatím odhadnout,“ řekla Benešová.

Směrnice počítá s tím, že by se podnikatelé mohli oddlužit za tři roky. Nestanovuje přitom žádné minimální procento pohledávek, které bude muset živnostník za tu dobu splatit. Věřitelům tak v některých případech nemusí splatit vůbec nic. To bude jedna z klíčových otázek pro české zákonodárce, kteří mají možnost tyto podmínky zpřísnit.

Odborníci se shodují, že směrnice by měla významně zrychlit a zjednodušit bankroty živnostníků. Ti se mohou dnes zbavit dluhů pouze v případě, že s tím souhlasí věřitelé. Dotyční musejí poté projít stejným procesem oddlužení jako ostatní – dluhů se zbaví buď za tři roky při splacení šedesáti procent závazků, nebo za pět let při splacení třiceti procent pohledávek. Benešová nechtěla avizovat, zda bude pro podnikatele také stanovena minimální hranice splacených dluhů.

„Oddlužení pro podnikající fyzické osoby je nyní v českém právním řádu složité. Směrnice přináší předluženým podnikatelům naději,“ míní ředitel společnosti Insolvence 2008 Tomáš Valášek. Podle Valáška je však potřeba dát pozor na to, aby běžní spotřebitelé, kteří například vlastní živnostenské oprávnění, nezačali zneužívat mírnějších pravidel pro oddlužení podnikatelů.

Šéf Asociace malých a středních podniků Zdeněk Tomíček dodává, že je třeba myslet na věřitele. „Bude se muset posuzovat, zda podnikatelé jednali při zadlužování poctivě vůči věřitelům či zda nezneužili možnosti využít postupů oddlužení,“ řekl Tomíček.

Loni bylo vyhlášeno 5418 bankrotů podnikatelů, což je nejméně za posledních šest let. Směrnice má pomoci také firmám, kterým hrozí úpadek. Zavádí institut preventivní restrukturalizace, který má poskytnout firmám čas a pomoc pro záchranu podniku. Stát má také zajistit nástroje pro včasné varování před rizikem úpadku.

Směrnice zároveň otevírá možnost podmínky oddlužení pro podnikatele rozšířit i na ostatní nepodnikající fyzické osoby. Mluví se také o možnosti sjednotit podnikatelské a osobní dluhy.

Převzato z portálu e15.cz. Autor článku: Nguyen Thuong Ly.

 

• Oblasti podnikání: Právo, právní služby | Služby

Doporučujeme